instagram
 
instagram

Zdravlje

Sve manje slučajeva zaraženih hepatitisom

RTV Subotica • Silvia Martinović • 28. jul 2021. • 14:36 •

Sve manje slučajeva zaraženih hepatitisom pixabay.com

Prema procenama svetskih epidemiologa, smatra se da će do 2030. hepatitis postepeno postati sve manji zdravstveni problem, jer se u poslednje vreme uočava opadanje broja obolelih od svih tipova hepatitisa. Nadzor nad tipovima A i B sprovodi se od 70-ih godina prošlog veka, i tada su registrovane značajne brojke. Međutim,  poslednjih godina je taj broj veoma nizak, navodi epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

Opadanje broja zaraženih se može objasniti preventivnim aktivnostima. Naime, u Srbiji je od 2005. obavezna vakcinacija protiv hepatitisa B, pa deca moraju da prime cepivo u tri doze već u prvoj godini života. A pošto je hepatitis A tipično fekalno-oralna infekcija, sa poboljšanjem celokupnog životnog standarda, uvođenjem vodovoda i kanalizacije, i broj obolelih od ovog tipa je jako nizak. Dobra vest za one koji boluju od hepatitisa C jeste da u poslednjih nekoliko godina lekari imaju odlične terapijske rezultate.

Takozvana žutica može biti siguran znak da je osoba obolela od hepatitisa, međutim, jako je važno redovno testiranje, jer često se desi da zaraženi nemaju nikakve simptome, pojašnjava dr Bohucki.

Povodom Svetskog dana borbe protiv virusnog hepatitisa koji se obeležava 28. juna, Zavod za javno zdravlje je danas organizovao besplatno testiranje i u Subotici, kom se odazvalo 23 sugrađana. Nadležni kažu da je odziv bio bolji od očekivanog s obzirom na ekstremno visoke temperature. Rezultati današnjeg testiranja očekuju se u petak, posle 12 časova.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena