instagram
 
instagram

Zdravlje

Ove godine 81 beba rođena pre vremena u Opštoj bolnici

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 17. novembar 2021. • 13:36 •

Ove godine 81 beba rođena pre vremena u Opštoj bolnici

Od početka godine u subotičkoj Opštoj bolnici 81 beba rođena je pre vremena, dok je tokom prošle godine broj  prevremeno rođene dece iznosio 107. Porođaji pre 37. nedelje čine oko devet odsto od ukupno rođene dece u našoj bolnici, a iako po dolasku na svet ove bebe nisu do kraja razvijene i zahtevaju podršku inkubatora, iskustvo lekara sa Odeljenja neonatologije govori da u velikoj većini slučajeva prevremeno rođena deca uspevaju da vode normalan i kvalitetan život.

Jedna od 107 prevremeno rođenih beba u subotičkoj bolnici prošle godine je i „Mrva“. Na svet je došla u 34.nedelji trudnoće sa samo 1380 grama. Njena mama Timea priča nam da ništa nije ukazivalo na to da će porođaj krenuti ranije. Ipak njena devojčiča rođena je 27.aprila umesto 3.juna, u toku policijskog časa.

Od milja nazvana „Mrva“ jer je bila najmanja u porodilištu, sada je krenula u jaslice i zove se Lea. U međuvremenu je prošla brojne lekarske preglede, a kako njena majka priča to su posebne bebe, jer su mali borci. Ipak za roditelje u tom trenutku nije bilo svejedno.

Prevremeno rođenim detetom smatra se ono rođeno pre 37.gestacijske nedelje. Iako u subotičkoj Opštoj bolnici nisu imali iskustva sa bebama rođenim pre 28.nedelje, jer se takve trudnoće upućuju u Novi Sad, zbog napredovanja medicine bebe mogu da prežive i kada se rode vrlo rano, sa svega 24 nedelje. Najmanja beba rođena u Srbiji imala je svega 960 grama. Sa Odeljenja neonatologije Opšte bolnice ističu da lekari prvo pokušavaju određenom terapijom što duže održe trudnoću, ali nekad to ne uspeva i bebe na svet dolaze pre vremena.

Gotovo po pravilu prevremeno rođene bebe na svet dolaze carskim rezom, a onda idu u inkubator. Koliko će vremena tamo provesti je individualno, pa neka deca potrebu za podrškom imaju nedelju, a neka dve nedelje, sve u zavisnoti od toga kako napreduju.

Razlozi prevremenog porođaja su brojni, a mogu biti uzrokovani ekstremnom gojaznošću ili pothranjenošću majke, kao i dijabetesom, visokim pritiskom, zloupotrebom alkohola, cigareta, psihoaktivnih supstanci, povredama, infekcijom. Deca se rađaju pre vremena i kada je u pitanju blizanačka trudnoća. Na svet godišnje dođe oko 15 miliona prevremeno rođenih beba,  u Srbiji oko 4.500, a 17. novembar upravo je posvećen njima.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin