instagram
 
instagram

Zdravlje

Dve godine kovida: 5.000 pacijenata i kiseonika za 20 godina

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 7. mart 2022. • 14:05 •

Dve godine kovida:  5.000 pacijenata i kiseonika za 20 godina

Od potvrđivanja prvog slučaja pacijenta obolelog od kovida u Srbiji prošle su dve godine. Tog 6. marta 2020. godine oči javnosti bile su uprte u grad na severu zemlje, gde je u Opštoj bolnici ležao nulti pacijent iz Bačke Topole. U naredna 24 meseca bolnica nije izašla iz kovid režima, u njene tri kovid respiratorne ambulante pregledano je više od 25.000 pacijenta, a svaki peti zadržan je na bolničkom lečenju. Potrošeno je i 33.000 boca kiseonika, što je 20 puta veća potrošnja u odnosu na period pre kovida.

Kroz crvenu zonu Opšte bolnice Subotica za dve godine prošlo je 5.000 pacijenata, a od prvog dana sa njima je bio dr Dejan Dulić, kome je povereno vođenje jedinice Kovid 1. U međuvremenu, ono što se najviše promenilo jesu odnos prema virusu i terapija. Od simptomatske terapije i kiseonika,  antivirusnih lekova pa do biološke terapije, koja se pokazala kao veoma efikasna.

U kovid jedinicama bilo je angažovano i 200 medicinskih sestara. Produžene smene, česte rotacije i nemogućnost  odlaska na godišnji odmor samo su deo tereta koje su podnele od početka epidemije.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi su dve godine paralelno funkcionisale dve bolnice -  kovid i non-kovid. U Kovid delu u jedinici intenzivnog lečenja ležalo je 620 pacijenata, od kojih je 510 bilo na respiratoru. Tri četvrtine pacijenata zahtevalo je kiseoničku terapiju, a kiseonika je potrošeno kao za 20 godina -  33.000 boca, odnosno 15.000 litara. Napravljeno je 15.000 rendgen i 8.000 CT snimaka, a urađeno je i 25.000 testiranja. Cifre govore same za sebe, poruka je epidemiologa dr Gordane Krtinić – zdravstveno i nezdravstveno osoblje zajedno je prošlo težak put.

Situacija u bolnici je već drugu nedelju zaredom stabilna i sa trendom daljeg poboljšanja. Dnevno se pregleda dvadesetak pacijenta,  a broj prijema kreće se do maksimalnih tri. Danas je zatvorena i Kovid 1 jedinica, a kako bolnica u budućnosti više ne bi trpela takve pritiske, akteri naše priče apeluju na sve da se vakcinišu.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin