instagram
 
instagram

Zdravlje

Za sada nema bojazni od pandemije majmunskih boginja

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 22. jun 2022. • 13:17 •

Za sada nema bojazni od pandemije majmunskih boginja

Do sada nije zabeležen ni jedan slučaj majmunskih boginja u Severnobačkom okrugu, a prema objašnjenu  epidemiologa ZZJZ u Subotici, bolest se ne širi lako poput na primer kovida 19, virus je stabilan, odnosno mutacije kao takve nisu zabeleže. To znači ukoliko on postane javno zdravstveni problem od najvećeg značaja, mogla bi se napraviti odgovarajuća vakcina.

Prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji zvanično je  registrovan 17.juna, u pitanju je osoba koja se zarazila u inostranstvu, a  kako objašnjava epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, dr Nebojša Bohucki, oboljenje je tipično za Afriku, obolevaju životinje, a tek ponekad čovek usled bliskog kontakta ili konzumacije životinje.  Međutim, slučaj trenutne epidemije na evropskom kontinentu razlikuje se od dosadašnjeg načina prenošenja, jer je ustanovljeno da se prenosi i tokom seksualne aktivnosti, objašnjava dr Bohucki. Ceo proces traje od dve do četiri nedelje, a period inkubacije je u proseku deset dana, najmanje pet, najviše 21 dan. Kada prođe period inkubacije javlja se nespecifična simptomatologija, kod nekoga traje svega par sati, a kod nekoga i do pet dana. 

Preko 2.000 registrovanih slučajeva je u Evropi, a  brojevi i dalje rastu, po strukturi obolelih to su uglavnom muškarci. Osoba je najzaraznija kada ima promene na koži, ali i kada se javlja nespecifična  simptomatologija odnosno stadijum kada osoba može da zarazi osobe iz okruženja ukoliko ima bliski intenzivni kontakt, kažu stručnjaci. Najznačajniji način širenja ovog virusa je ukoliko živimo u istom domaćinstvu sa obolelom osobom, pri tome spavamo u istom krevetu, koristimo istu odeću i posteljinu.

Specifična etiološka terapija za lečenje majmunskih boginja još uvek ne postoji, međutim virus je veoma srodan virusu velikih boginja, a iako se ta bolest ne registruje još  od 1980. godine, lekovi još uvek postoje, te postoje ohrabrujuća iskutsva da oboleli od majmunksih boginja mogu da prime etiološke lekove protiv velikih boginja. Iako vakcina protiv majmunskih boginja ne postoji, postoji  protiv velikih boginja, a  prema mišljenju stručnjaka, kada neko primi tu vakcinu, zaštićen je  u 85 odsto slučaja i od majmunskih boginja,  objašnjava naš sagovornik.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena