instagram
 
instagram

Zdravlje

Čekaonica puna - za nedelju dana više od 2.000 pregleda u Dečjem dispanzeru

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 8. februar 2023. • 11:48 •

Čekaonica puna - za  nedelju dana više od 2.000 pregleda u Dečjem dispanzeru

Gužva u čekaonici u Dečjem dispanzeru prisutna je gotovo od početka godine, a samo u toku protekle nedelje obavljeno je 2.211 pregleda. S obzirom na trenutnu situaciju, iz Dispanzera apeluju na roditelje da noćna i nedeljna dežurstva Službe koriste isključivo u hitnim situacijama, a ukoliko stanje deteta to zahteva, potrebno ga je dovesti na pregled  bez odlaganja.

Povišena telesna temperatura, kijavica, glavobolje, sekrecije iz nosa, kašalj i otežano disanje, neki su od simptoma zbog kojih se roditelji sa decom javljaju u Dispanzer. Ovo su tipični simptomi respiratornih infekcija, objašnjava pedijatar, dr Josipa Krajninger Parčetić, i dodaje da takođe postoji i sporadično javljanje zbog gastrointestinalnih, ali i drugih  tegoba, te da  dominiraju virusni uzročnici. Važno je podsetiti roditelje, da sa negom i primenom  terapije počnu već sa pojavom prvih simptoma, a ukoliko primenjene mere ne daju očekivani efekat, dete je neophodno odvesti lekaru, poručuje dr Krajninger Parčetić.

Početkom i krajem radne nedelje nedelje beleži se veći broj pregleda, frekvencija pacijenata je izuzetno visoka, te iz Dispanzera mole roditelje da budu strpljivi. Vrlo je važno da se roditelji kod lekara jave na vreme i na šalteru objasne razlog dolaska, te da se proceni red hitnosti, napominje sagovornica.

Maske su u svim zdravstvenim ustanovama obavezne, pa i u Dečjem dispanzeru,  deca se i dalje  testiraju na infekciju kovidom, ali se ne beleže promene u dinamici kretanja ovog virusa, zaključuje naša sagovornica.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena