120596-akcija-provere-zdravlja-u-bajnatu-okupila-veliki-broj-sugradana
instagram
 
instagram

Zdravlje

Akcija provere zdravlja u Bajnatu okupila veliki broj sugrađana

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 31. januar 2024. • 13:19 •

Akcija provere zdravlja u Bajnatu okupila veliki broj sugrađana

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana u MZ Bajnat održana je akcija provere zdravlja. Akcija je  prvenstveno bila  namenjena  za korisnike Narodne kuhinje i prihvatilišta, ali je okupila i veliki broj sugrađana  ove mesne zajednice.

Na oduševljenje svih  sugrađana ovog dela grada održana je akcija,  a zahvaljujući kojoj su prisutni mogli  da provere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, ali i da dobiju savete lekara o svom zdravlju, a pušači savete na koji način da prestanu da puše. Kako ističu sugrađani akcije ovog tipa više su nego poželjne, jer ima dosta starijih, kojima je ovaj vid pregleda veoma praktičan.

-Ja sam se baš obradovala kada sam čula za akciju, to treba da se dešava češće, ova mesna zajednica ima puno starih ljudi. Treba da pazimo na sebe- kaže jedna sugrađanka,  dok druga dodaje da – Puno znači, jer vidim nalaz, pa znam da li treba da se lečim -  

Da su na testiranje uglavnom  dolazili građani starije dobi i srednje životne dobi,  potvrdili su i lekari koji su radili testove. Rezultati pokazuju da veliki broj njih ima povišene vrednosti krvnog pritiska.

-I ovog puta ukazujemo da se lekovi koji se piju za krvni pritisak redovno piju, kako je lekar rekao, bez obzira da li ćete ići vaditi krv. Veliki broj naših sugrađana ima problem i sa viškom kilograma, ali i drugim tegobama.  Koštano -  zglobni problemi su visoko prisutni, uvek dajemo savete na koji način samnjiti kilažu, povećati fizičku aktivnost, jer su to stvari koje mogu povećati kvalitet života- kaže načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ ,  dr Nada Kosić Bibić.

U okviru ove akcije Crveni krst podelio je i pakete hrane i higijene za socijalno ugrožene stanovnike ove mesne zajednice. Cilj je bio obuhvatiti sve ciljne grupe, starosne, socijalne, kažu organizatori i poručuju da svi podjednako treba da vodimo računa o svom zdravlju.

-Važno je da svi shvate koliko je duvan loš po zdravlje, koliko je prevencija bitna. Ovde smo se locirali jer imamo i tehničke uslove, ali i zbog toga što su sve grupacije kojima je socijalna pomoć potrebna obuhvaćene- kaže  stručni saradnik Crvenog krsta Subotica ,  Zoran Milovanović.

Ovim povodom održano je i promotivno predavanje za srednjoškolce u prostorijama Crvenog krsta, kao i vršnjačka edukacija u OŠ „Sveti Sava” iz oblasti prevencije  bolesti zavisnosti sa akcentom na upotrebu duvana i njegovih štetnih posledica po zdravlje.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin