instagram
 
instagram

Zdravlje

Tek polovina odraslih pere zube više od jednom dnevno

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 16. maj 2024. • 13:22 •

Tek polovina odraslih pere zube više od jednom dnevno

Stanovnici Srbije nedovoljno vode računa o oralnom zdravlju – tek polovina odraslih pere zube više od jednom dnevno, dok 11 posto nema ni jedan svoj zub. Statistika je tek nešto bolja kada su u pitanju deca - zube više puta na dan pere 71 posto učenika, zbog čega stručnjaci i u ovoj Nedelji zdravlja usta i zuba koja se ove godine obeležava od 13. do 19. maja skreću pažnju na neophodnost redovnih stomatoloških pregleda i to od najranijig perioda života.

Prema rezultatima sistematskih pregleda iz 2023. godine u Subotici je sve zdrave zube u 7. godini života imalo 54 posto dece, u 12. svega 23,9 odsto. Iz Stomatološke službe doma zdravlja ističu da u Subotici funkcionišu ambulante za školsku i predškolsku decu, za strudente i za trudnice, te da su proteze za ispravljanje zuba kod dce besplatne.

„Samo redovnim pregledima kod stomatologa barem dva puta godišnje, održavanje redovne oralne higijene i ishranom možemo da sačuvamo zdravlje naših zuba. Naš cilj je da edukujemo što veći broj roditelja i dece u najmlađem uzrasta o značaju oralnog zdravlja kako bismo kroz mlađu edukaciju postigli da oni čuvaju svoje zube,“ navela je dr Sonja Krdžović, specijalista dečje stomatologije u Domu zdravlja.

Iako Srbija spada u zemlje koje imaju dobro razvijenu mrežu stomatoloških službi, stanovništvo nema dobro oralno zdravlje - nacionalno istraživanje pokazalo je da samo 16,5 posto stanovnika uzrasta od 25 godina i više ima sve svoje zube. Po rečima stručnjaka, osim dobrih službi potrebno je i lično angažovanje svakog pojedinca, a značajne su i mere koje obuhvataju što širu kategoriju kojima su ove usluge besplatne.

„Stoga mi i danas šaljemo poruku svim našim stanovnicima koliko jeste važno i bitno da prepoznaju koji su to faktori rizika koji mogu uticati na njihovo oralno zdravlje a mi znamo da sve hronične nezarazne bolesti, pa i ove, imaju slične faktore rizika kao što su preterana upotreba šećera, ali i slanih grickalica, gaziranih slatkih napitaka, konzumiranje alkohola i duvana, neredovna higijena, neodlazak kod stomatologa, sve je to na šta svaki pojedinac treba i može da utiče,“ rekla je dr Nada Kosić Bibić, načelnmica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Kada je u pitanju svet, procenjuje se da na globalnom nivou čak 3,5 milijardi ljudi ima neko oboljenje zuba ili usta, dok dve milijarde ima nelečeni karijes stalnih zuba.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena