instagram
 
instagram

Zdravlje

Inovativni zahvat prvi put izveden u subotičkoj angio sali

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 27. maj 2024. • 14:23 •

Inovativni zahvat prvi put izveden u subotičkoj angio sali

U angio sali Opšte bolnice Subotice po prvi put je izveden inovativni zahvat na pacijentu sa restenozom, koji se u Srbiji radi tek poslednjih pet meseci. Zahvat je izveo prof. dr Milan Nedeljković iz Kliničkog centra Srbije uz asistenciju direktora Opšte bolnice, dr Dželebdžića.

Zahvat se radi kod pacijenata kojima je urađen stent, kod kojih je došlo do restenoze i kod kojih procedura ne može da se uradi na drugačiji način. Pacijentu se postavlja balon obložen lekom, a ovaj metod rada odobren je pre godinu dana u SAD i Evropi, dok je u upotrebi tokom poslednjih pola godine, pojašnjava akademik prof. dr Nedeljković, interventni kardiolog i predsednik Srpskog lekarskog društva.

„Pravi velike probleme pacijentu, pogotovo opasni poremećaji ritma, malignih, gde može čovek da uđe u vodu i da zafibrilira i da ne izađe iz vode, da nema ko da ga izvuče i reanimira. Mi smo u taj stent stavili balon obložen lekom, 45 sekundi smo držali naduvan i ta lezija koja je stenozirana, koja je bila sužena 70 posto, sad je 10 posto, gotovo da i nema leziju i zalečen je. Jedini način jeste da se uradi taj balon obložen lekom i mi smo ovde u Subotici prvi put to uradili i to kod zahtevnog pacijenta, to je u naše sale došlo pre manje od šest meseci“ – pojašnjava dr Nedeljković.

Procedura je bila zahtevna, pacijent je zbrinut specijalnim balonom za lezije i stenoze koje se dešavaju unutar implantiranog stenta, dodao je direktor Opšte bolnice i interventni kardiolog, dr Saša Dželebdžić i istakao da su takve procedure uglavnom rezervisane za tercijarne ustanove.

„Pacijent je imao pre 4, 5 godina već implantiran stent, koji se suzio nekih 90 odsto. Procedura je protekla uredno, besprekorno je sve prošlo, pacijent je dobro i oporavljaće se u koronarnoj jedinici.“

U Srbiji postoji 21 angio centar sa 42 angio sale, a sala u Opštoj bolnici Subotica koja je otvorena 2017. godine opremljena je najsavremenijom opremom, ističe dr Nedeljković.

„Elektivnih zahvata u 2023. godini, dakle hladnih pacijenata, interventnih procedura, gde se stavljaju stentovi u srčane krvne sudove, urađeno je preko 400, u akutnom infarktu negde oko 150, to su neke brojke koje čine ovaj centar i severni deo Srbije apsolutno bezbednim sa ljudima koji rade u sali, koji su spremni da svaki akutni infarkt i složene slučajeve reše na adekvatan način.“

Nakon izvođenja zahvata, akademik Nedeljković je održao i predavanje za zaposlene u Opštoj bolnici.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena