instagram
 
instagram

Zdravlje

Kako se zaštititi tokom ekstremno visokih temperatura

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 17. jun 2024. • 12:50 •

Kako se zaštititi tokom ekstremno visokih temperatura Foto: Pixabay

Preporuke Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje kojih bi trebalo da se pridržavamo tokom ekstremno visokih temperatura koje nas očekuju narednih dana: 

- Tokom najtoplijeg dela dana, od 11 do 17 sati, izbegavajte intenzivnu fizičku aktivnost

- Trudite se da vam životni prostor uvek bude rashlađen. Preporuka je održavati sobnu temperaturu ispod 32°C tokom dana, odnosno ispod 24°C tokom noći. Ovo je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike.

- Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli. Izbegavajte da izvodite bebe i decu napolje za vreme toplotnog talasa. Ako ih izvodite, činite to samo u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Kada boravite napolju, bebe i decu uzrasta do godinu dana uvek držite u hladovini. Izbegavajte boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 sati. Kada su napolju, potrebna je odgovarajuća zaštita od sunca, pamučna široka garderoba svetlih boja koja ne steže, šešir. Ukoliko koristite klima uređaj ili ventilator nikada ih ne usmeravajte direktno na bebu, odnosno dete.

- Oblačite pamučnu odeću svetlih boja koja nije tesna, zaštitite oči i glavu od sunčevih zraka. Preporučuje se nošenje naočara za sunce.

- Starije osobe se ne smeju izlagati sunčevom zračenju u najtoplijem delu dana (od 10 do 17 sati), posebno ne stariji srčani bolesnici kao i oboleli od šećerne bolesti. Ukoliko starija osoba mora da izađe iz kuće, preporuka je da to uradi u jutarnjim ili večernjim časovima.

- Unosite dosta tečnosti, najviše vode, izbegavajte pića i napitke koji sadrže alkohol, kofein i šećer. Unosite lake obroke, izbegavajte tešku i visoko kaloričnu hranu, sa visokim sadržajem šećera.

- Tokom boravka na otvorenom preporučuje se kretanje po hladovini i češći odmori

- Tuširajte se mlakom vodom, nekoliko puta na dan.

- Pre ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu, obavezno otvorite prozore i vrata, uključujući i prtljažnik, nekoliko minuta radi provetravanja i rashlađivanja automobila. Upotreba klima uređaja treba da omogući da unutrašnja temperatura bude niža 5 do 7 stepeni od spoljašnje. Pravite pauze tokom vožnje. U toku vožnje po visokim temperaturama, i dužim relacijama, potrebno je da se prave pauze na svaka dva sata po 15 minuta. Provetravanje vozila, unos dovoljne količine tečnosti i lagano istezanje otkloniće prve znake umora koji se obično javljaju nakon drugog sata vožnje.

- Nikada decu ne ostavljajte u parkiranom vozilu na suncu. Čak i sa otvorenim prozorima, ako je napolju 25°C, temperatura u autu se za 10 minuta može popeti na 40°C, a ako je napolju 35°C, temperatura u autu dostiže i 50. podeljak. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. U slučaju pregrejavanja kod dece, može doći do toplotnog udara koji može imati fatalne posledice.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena