Vojvodjanski
 

Društvo

Šampioni u robotici na prijemu u Pokrajinskoj vladi

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 9. jun 2022. • 13:56 •

Šampioni u robotici na prijemu u Pokrajinskoj vladi

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je danas prijem za tim studenata sa Fakulteta tehničkih nauka – “Mi”, koji je osvojio prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici EUROBOT 2022.

Pozdravljajući članove tima sekretar Milošević je naglasio da je kvalitetan obrazovni sistem, koji se decenijama neguje na Fakultetu tehničkih nauka, sada materjalizovan šampionskom titulom.

„Vaš uspeh je najbolja vest o kojoj se ovih dana na svim medijima govori, jer predstavljate nagoveštaj druge – modernije Srbije, koja vaše znanje sutra treba da ugradi u svakodnevicu našeg privrednog života. Sa vama dobijamo ono što predstavlja inovaciju, razvojne sektore u kompanijama i nove tehnologije, koje predstavljaju ohrabrenje, ne samo za nastavno-naučnu delatnost nego i za naš ukupan kvalitet života u godinama koje dolaze“, kazao je sekretar Milošević.

Tim studenata "Mi", koji čine 11 studenata druge i pete godine studija, boravilo je u francuskom gradu La Roš sir Jon od 25. do 28. maja, gde su se takmičili zajedno sa još 100 francuskih timova i 21 tim iz 11 zemalja.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Srđan Kolaković je istakao da je Fakultet, zajedno sa studentima, delom nosilac razvoja Grada Novog Sada, ali i Vojvodine i Republike Srbije.

„Godišnje sa Fakulteta tehničkih nauka 2.000 diplomiranih inženjera izađe direktno u privredu, a na birou rada nema ni jednog našeg diplomca. Interesovanje za fakultet je veliko i ne znam kako ćemo ispuniti zahteve za mestom više“, ponosno istakao je dekan Kolaković.

Vođa tima "Mi" prof. dr Mirko Raković sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju ističe da je ovo 20. put da studenti FTN-a učestvuju na EUROBOT takmičenju, a da pripreme za takmičenje počinju  još u septembru i da timovi naporno rade više od šest meseci na realizaciji svojih robota.

„Visok plasman koji naši timovi ostvaruju poslednjih godina rezultat je kontinuiranog i posvećenog rada generacija studenata i tima profesora i asistenata koji stalno unapređuju znanje koje stiču tokom studiranja i opremu sa kojom studenti realizuju robote“, zaključio je profesor Raković.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Age of Bots“. Roboti su imali zadatak da na terenu rešavaju nekoliko zadataka sa dva robota po timu, među kojima su skupljanje i sortiranje uzoraka rude, zamena statue, iskopavanje rude uz predikciju osvojenih poena i pokazivače preciznog kretanja po terenu. Svi roboti su potpuno autonomni, opremljeni sa mini računarima, senzorima, aktuatorima i mehanizmima koje su studenti sami projektovali i izradili.

Sa FTN-a su u Francusku ove godine pored „Mi” ekipe, otputovali i timovi „+381 Robotics“ i „Memristor“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena