Vojvodjanski
 

Društvo

Obeležavanje Dana rodne ravnopravnosti

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 10. jun 2022. • 12:49 •

Obeležavanje Dana rodne ravnopravnosti

Povodom obeležavanja 11. juna  - Dana rodne ravnopravnosti, pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, u saradnji sa mrežom „Život bez nasilja“, predložio je da ovogodišnja tema bude „Žene u fokusu“ sa primerima pozitivne prakse afirmacije žena koje su svojim delovanjem dale doprinos društvu.

Kao jedan od primera pozitivnog delovanja  na afirmaciji žena je priznanje  „Dama godine 2022“ koje je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, dobila u martu ove godine na manifestaciji „Dama i džentlmen godine“, za svoje delovanje na promociji kulture, umetnosti i pravih životnih vrednosti.

Zahvaljujući se tada na nagradi, Miloševićeva je kazala da se dama ne rađa već se dama postaje, te da se kroz profesionalnu karijeru violiniste i političara trudila da to i ostvari. Ona je naglasila i  to da je za nju ova titula velika i značajna, te da smatra da je dama majka, sestra, ćerka, ali i hrabrost, emocija, požrtvovanje i odgovornost.

Još jedan primer pozitivna afirmacije žena je Pokrajinsko priznanje u oblasti umetnosti – nagrada „Pavle Jovanović“, koju je ove godine  dobila glumica Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić, za poseban doprinos umetničkom stvaralaštvu.

Datum 11. jun, kao Dan rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji, ustanovila je 27. oktobra 2021. godine Vlada Republike Srbije, pozivajući se na davnu 1842. godinu, kada je na isti dan odobreno školovanje žena u Srbiji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena