Vojvodjanski
 

Društvo

Obnovljen Krst u Mokrinu

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 22. jun 2022. • 18:14 •

Obnovljen Krst u Mokrinu

Nedaleko od Mokrina, kod mosta Devet grla na reci Zlatici još u 18. veku je postojao Zavetni krst. Na karti iz 1769. godine ucrtana je i drvena ćuprija i drveni most. Tu je u 16. veku bio i Manastir posvećen Svetom Iliji Gromovniku kao i poštanska stanica i naplata mostarine .
Jedna geografska zanimljivost za most i reke. Naime, most Devet grla u stvari ima deset grla jer ispod mosta teku dve reke. Kroz devet grla teče reka Zlatica ( Aranka) i to iz pravca severoistok - jugozapad, a ispod desetog grla teče reka Đukošin iz pravca jugoistok ka severu i uliva se u Zlaticu severno od mosta. Znači, jedan most deset grla dve reke teku u kontra smeru .
Krajem Velikog rata u proleće 1918. na praznik 40 mučenika bi osvećen novi od belog mermera podignut krst. I mnoge vremenske (ne)prilike su uticale da mu je posle 104 godine pretilo urušavanje . I borbe u jesen 1944. nije mogao da izbegne jer su se zbog strateške važnosti mosta tu sukobili Crvenoarmejci sa jedne i honvedi i Vlasovci sa druge strane. Na krstu su vidljiva oštećenja od rikošeta i zrna.
Da se ne bi urušio, Udruženje „Čuvari baštine” odlučuje da ga obnovi. Prilozima dobrih domaćina iz Mokrina, a i iz Kikinde i Beograda sasvim slučajno obnova započne isto na 40 mučenika leta gospodnjeg 2020. Zašto baš „Čuvari baštine”? Pa zato što je i osnovna misija Udruženja obnova i zaštita kulturne, istorijske, verske baštine diljem cele Srbije. Takođe je misija i da se preko medija utiče na svest o potrebi očuvanja i obnove.
Sa Krsta su očišćene naslage mahovine i nečistoće, ponovo ispisana slova, urađen je nov postament jer je stari i bio uzrok nestabilnosti, obložen je postament novim pločama od granita, obnovljena je ograda i popločan je prostor oko Krsta .
I kada je sve završeno ponovo je osveštan 16. juna 2022. godine .

U najavi je sledeća akcija, štampanje knjige „Zadužbinari u Velikoj Kikindi do Drugog rata” . Posle promocija knjige sledi obeležavanje zgrada i objekata koji su predmet zadužbinarstva .

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena