Vojvodjanski
 

Društvo

Predsednik Pastor i ambasador Italije o novim mogućnostima partnerstva

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 6. septembar 2022. • 11:34 •

Predsednik Pastor i ambasador Italije o novim mogućnostima partnerstva

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarao je danas u pokrajinskom parlamentu sa novimenovanim ambasadorom Italije u Republici Srbiji Lukom Gorijem o ekonomskoj i kulturnoj saradnji dve zemlje, evropskim integracijama i mogućnostima još snažnijeg povezivanja Vojvodine i italijanskih regija.
Predsednik Pastor i ambasador Gori složili su se da je strateško partnerstvo Srbije i Italije vidljivo kroz privredne pokazatelje, da dva naroda povezuje i veliko prijateljstvo, te da su to odlični preduslovi za još bližu saradnju kroz konkretne projekte.
„Saradnja sa Italijom već ima odlične temelje, a raduje me što postoji obostrana želja i interes da je modernizujemo i konkretizujemo“, rekao je Pastor i istakao da podržava izraženu inicijativu ambasadora Italije za jačanje partnerstva u oblasti poljoprivrede, pre svega njenom unapređenju kroz nove, savremene tehnologije, u oblasti obnovljivih izvora energije, robotike, energetike. Predsednik Pastor ukazao je na mogućnost saradnje sa Institutom Biosens, Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, Novosadskim sajmom, Univerzitetom u Novom Sadu i drugim značajnim institucijama u AP Vojvodini koje imaju najbolje reference u ovim oblastima.
Predsednik Pastor i ambasador Gori razgovarali su i o saradnji Vojvodine sa italijanskim regijama, poput Lombardije, Umbrije, Friuli Venecije Đulije, kao i o evopskom putu naše zemlje.
Ocenivši da bi dinamiku proširenja EU trebalo ubrzati, ambasador Gori je naglasio da Italija posvećeno podržava evropsku perspektivu Srbije, kao i da je spremna na pomoć i podršku u procesu reformi.
Ambasador Gori prisustvovaće u Novom Sadu, u okviru programa Evropske prestonice kulture, otvaranju značajne izložbe posvećene italijanskoj kulturi. Reč je o izložbi „Basanova Godišnja doba“ iz rimske Galerije Borgeze, realizovanoj zahvaljujući saradnji Ambasade Italije u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Galerije Borgeze u Rimu, Grada Novog Sada i Muzeja grada Novog Sada.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena