Vojvodjanski
 

Društvo

Napreduju radovi na rekonstrukciji i izgradnji Doma za duševno obolela lica u Čurugu

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 9. septembar 2022. • 13:01 •

Napreduju radovi na rekonstrukciji i izgradnji Doma za duševno obolela lica u Čurugu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih objekata  Doma za duševno obolela lica u Čurugu, u opštini Žabalj, istakavši da je ovo jedna od najvećih investicija u sistemu socijalne zaštite vredna više od 920 miliona dinara.

 „Želimo da objekte socijalne zaštite dovedemo na viši nivo, kako bi se zadovoljili svi neophodni uslovi i standardi. Plan nam je i rekonstrukcija Specijalne psihijatrijske bolnicu u Kovinu kao i doma u Staroj Moravici, posla koji je preuzela Kancelarija za javna ulaganja. Ovakvim ustanovama treba da poklonimo pažnju, da investiramo više, da obezbedimo najbolje uslove za smeštaj korisnika i zaposlenih. Mi smo i ranije investirali u Dom u Čurugu, kao i u drugim ustanovama širom Vojvodine i uložili značajna sredstva u proteklih šest godina od kako sam preuzeo dužnost predsednika Pokrajinske vlade —  s ciljem da u svakoj ustanovi socijalne zaštite obezbedimo bolji kvalitet i za korisnike i za zaposlene”, izjavio je predsednik Mirović.

Prema izjavi šefa gradilišta, dodao je Mirović, imamo obećanje da ćemo u planiranim rokovima da završimo ovu investiciju.

„To je od velikog značaja jer se radovi izvode u sistemu redovnog rada i boravka korisnika i zaposlenih“, izjavio je predsednik Mirović.

Novoprojektovani Dom za duševno obolela lica raspolagaće kapacitetom do 220 korisnika.

Projektom su predviđeni rušenje i izgradnja novih objekata, kao i rekonstrukcija i dogradnja postojećih objekata:

Paviljon  1 –  za smeštaj korisnika kojima je potreban mali stepen podrške: dogradnja i rekonstrukcija objekta koji će imati oko 566 m2. Smeštajni kapacitet rekonstruisanog objekta je za 44 korisnika.

Paviljon 2 – za smeštaj korisnika kojima je potreban veći stepen podrške: rušenje postojećeg objekta i izgradnja novog objekta, površine 650 m2 kvadratnih metara. Objekat je planiran kao prizemni, kapaciteta za boravak pedeset korisnika.

Paviljon 3 – za smeštaj korisnika kojima je potreban najmanji stepen podrške: rušenje postojećeg objekta i izgradnja novog objekta, u kome će u prizemlju biti smešteni korisnici (kapaciteta za stotinu korisnika), a na spratu će biti smeštene kancelarije za administraciju. U ovom objektu biće smeštena glavna ambulanta, kao i prostori dnevnog boravka i radne terapije.

Paviljon 4 – za smeštaj korisnika kojima je potreban najveći stepen podrške: izgradnja novog objekta, površine oko 480 m2, kapaciteta za boravak 26 korisnika koji su nepokretni.

Radiće se i dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija postojećeg objekta kuhinje, kao i dela trpezarije, za boravak blizu dve stotine korisnika.

Postojeći objekat vešeraja biće takođe rekonstruisan. Predviđena je izgradnja i novog objekta portirnice, kao i kapele kako bi korisnici imali svoj prostor za molitve.

Pored rekonstrukcije postojećih objekata i izgradnje novih objekata, projektom je predviđeno i parterno uređenje koje obuhvata rekonstrukciju internih saobraćajnica i izgradnju parking prostora, uređenje pešačkih staza i platoa, postavljanje pratećeg mobilijara kao i uređenje zelenila.

Projektom je predviđeno i uređenje komunalne infrastrukture.

„Ovo je najveća investicija u Domu u poslednjih 60 godina. Prvi put se pristupilo planski, projektovanju i izgradnji. Dobićemo prostorno proširenje, sa 2000 na 4500 kvadratnih metara po svim normativima, standardima i propisima na radost svih korisnika i 65 zaposlenih“, izjavio je direktor Doma Miroslav Kresić.

„Mi ćemo već za sledeću godinu pripremiti nove investicije, rasteretili smo se starih dugova kada je reč o pokrajinskom budžetu i bez obzira na veoma teške globalne i opšte ekonomske uslove u sledeću godinu ulazimo sa nešto većim optimizmom kada je reč o raspoloživosti finasijskih sredstava, a to znači da će biti novih značajnih investicija i u ovoj i u drugim oblastima“, izjavio je predsednik Mirović.

Događaju su prisustvovali  i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić i predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena