Vojvodjanski
 

Društvo

Pastor: Iskorak iz pozicije periferije u poziciju šansi

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 29. septembar 2022. • 16:51 •

Pastor: Iskorak iz pozicije periferije u poziciju šansi

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor učestvovao je danas na Godišnjoj konferenciju Asocijacije evropskih pograničnih regiona (AEBR) – Nova rešenja za budućnost prekograničnih regiona, koja se održava u Skupštini APV.

Govoreći o važnosti teme konferencije za Republiku Srbiju i AP Vojvodinu, predsednik Pastor je istakao da je od 184 opštine u našoj zemlji 54 pogranične, te da u 32 živi značajan broj pripadnika manjinskih zajednica. On je naglasio da je izuzetno bitna sudbina pograničnih regija jer su one dugo doživljavane kao regije periferije, daleko od centra i dolazile u drugi plan sa aspekta razvojnih ideja, plasmana sredstava i sigurnosti.

„To je ono što smo nasledeli, preko toga moramo da iskoračimo i da poziciju periferije doživimo kao poziciju šanse. Životno pitanje je pronaliziti modalitete, sredstva, metode, instrumente da se zaostatak anulira, da se granica učini prozračnijom i da periferija bude nešto što sa pravom može da ambicionira priključenje centru. Da ne ostane mesto preko kojeg se prelazi nego da postane mesto gde se zadržava. Mislim da je to ideja koja povezuje sve nas u ovoj sali“, poručio je predsednik Pastor.

Pastor je rekao da je država Srbija mnogo radila u protekle dve decenije na tome da se komšijski odnosi poboljšaju, pre svega na lokalnom nivou jer to daje jak impuls daljoj i dubljoj saradnji. On je istakao da je važo da susedni regioni uspostavljaju saradnju koja je sadržajna i od obostranog interesa, te da su iz tog razloga veoma značajne mogućnosti koje pruža IPA prekogranična saradnja.

„Od 2007. do 2019. godine, samo na relaciji Mađarska – Srbija realizovan je  71 projekat u ukupnoj vrednosti od 65 miliona evra. Sam iznos nije prevelik, ali je veza koja je stvorena, saradnja i poverenje daleko vrednije nego 65 miliona evra. Mislim da je to ono što nas može ohrabriti i to daje smisao ovom vašem naporu i ovoj konferenciji“ kazao je Pastor i dodao da je posebno značajno i što je ova konferencija u fokus stavila mlade, jer sav napor politike ne znači ništa ako ne uspemo zadržati mlade na prostoru sa koga potiču.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da su blizina i naslonjenost pograničnih regiona jednih na druge, česta komplementarnost privrednih i drugih potencijala, obostrano prisustvo pripadnika nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica kao svojevrsnog mosta povezivanja samo deo faktora koji tu saradnju čine lakšom i efikasnijomOn je podsetio na to da je AP Vojvodina bila jedan od glavnih inicijatora osnivanja i institucionalizacije Regionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa, koja uspešno funkcioniše već gotovo 25 godina i koja okuplja još sedam pograničnih županija iz Republike Mađarske i Republike Rumunije.

Na svečanom otvaranju dvodnevne konferencije video porukom se obratio i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, predstavnici AEBR, Evropskog komiteta regiona, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, kao i predstavnici rumunske županije Timiš i mađarske županije Čongrad.

Otvaranju konferencije prisustvovali su i potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Aleksandra Đanković i Dejan Čapo, predstavnici Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava i drugih relevantnih institucija.  

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija