Vojvodjanski
 

Društvo

Mirović i Dreksler potpisali Pismo o namerama o pristupanju AP Vojvodine regionalnom Savezu Alpe-Jadran

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 6. oktobar 2022. • 11:47 •

Mirović i Dreksler potpisali Pismo o namerama o pristupanju AP Vojvodine regionalnom Savezu Alpe-Jadran

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Vlade Pokrajine Štajerske Kristofer Dreksler potpisali su danas u Gracu Pismo o namerama o pristupanju AP Vojvodine regionalnom Savezu Alpe-Jadran.

„Ovo je velika šansa za AP Vojvodinu da u Savezu i partnerstvu sa jednim od najrazvijenijih regiona Evrope, ali i sa susednim regionima, izgrađujemo institucije i sarađujemo u oblasti privrede, i drugim društvenim oblastima, sa akcentom na obrazovanju i kulturi“, izjavio je predsednik Mirović.

Imamo institucije i ljude koji mogu da pokažu svoje znanje i iskustvo i da drugim pokrajinama u ovom delu Evrope predstave naše potencijale, dodao je predsednik Mirović.
„Nastojimo da sarađujemo sa razvijenijima od nas, i da saradnjom na svim nivoima dođemo do konkretnih projekata i programa koje ćemo ponuditi našim građanima“, naglasio je predsednik Mirović.

Predsednik je naveo da je tokom sastanka bilo reči i o razmeni i povezivanju mladih ljudi, istakavši da imamo razvijene ustanove i institute sa stručnim ljudima.

„Pokrajina Štajerska predsedava Savezu Alpe-Jadran i podržava članstvo Vojvodine, čijim se pristupanjem otvara i mogućnost pridruživanja i za regione iz zemalja Zapadnog Balkana. Pokrajina Vojvodina je ključni partner Štajerske. Želimo da preduzmemo konkretne korake u okviru naše zajedničke agende“, izjavio je predsednik Vlade Štajerske Kristofer Dreksler.

Tokom radne posete Gracu, predsednik Mirović sastao se i sa ministrom za Evropu, međunarodne poslove, obrazovanje i kadrovska pitanja Vernerom Amonom i ministarkom privrede i turizma, regiona, nauke i istraživanja Barbarom Ajbinger-Midl.

Predsednik Mirović posetio je i Edukativni centar za voćarstvo i vinogradarstvo „Silberberg“ i Kargo centar Grac, špeditersku kompaniju, kako bi se informisao o organizaciji i načinu rada, kao i o mogućnostima za saradnju.

Tokom posete austrijskoj pokrajini potpisan je i Sporazum o partnerstvu između Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Štajerske.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković posetio je ovom prilikom Onkološku kliniku Univerzitetskog Kliničkog centra u Gracu, gde je sa upravom razgovarao o mogućnostima saradnje zdravstvenih institucija AP Vojvodine i Štajerske.

U okviru višednevne posete Gracu sinoć je održano i „Vojvođansko veče“,  kome su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić, predstavnici štajerske Vlade, Parlamenta i privrednici, kao i članovi Udruženja Srba u Štajerskoj.

U delegaciji AP Vojvodine su i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija