Vojvodjanski
 

Društvo

Čuvamo od zaborava: Svojim delima antifašistkinje zaslužile mesto u kulturi sećanja

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 28. novembar 2022. • 10:59 •

Čuvamo od zaborava: Svojim delima antifašistkinje zaslužile mesto u kulturi sećanja

Za ukorenjavanje nacionalne svesti neophodno je obnoviti sliku prošlosti u kontekstu današnjeg vremena, odnosno iskoristiti ono što nam je prošlost ostavila i oblikovati za nova pokolenja. Generacije koje iza nas ostaju, kao i njihovi potomci, ne smeju ostati inferiorni nad proživljenim, kao deo nacionalne svesti i kulture sećanja moraju ostati nevidljivi junaci koji su dali svoje živote kako bi mi danas bili slobodni. Svojim zalaganjem i delima antifašistkinje Subotice su svakako zaslužile mesto u  kulturi sećanja.

Knjiga „Antifašistkinje Subotice: skojevke, partizanke i afežeovke“, autorke dr Margarete Bašaragin, poverenice Udruženja „Ženske studije i istraživanja” Novi Sad, upravo tematizuje  životne priće 12 Subotičanki, njihovo mirovno i antifašističko delovanje  i borbu za prava žena u prvoj polovini 20. veka.  Jedna od njih je bila i Magda Simin Bošan.

„Magda Simin Bošan je ostala zapamćena kao veoma uspešna književnica i novinarka, ona je rođena u Vojvodini, sa namerom koristim taj izraz zbog toga što je prve decenije svog života provela seleći se iz jednog u drugo vojvođansko mesto, jer joj je otac, zaposlen kao advokat, stalno menjao posao, pa se zajedno sa njim stalno selila i porodica. Kada je kao veoma mlada postala skojevka izbačena je iz Gimnazije i porodica se seli  u Suboticu, gde se takođe aktivirala u skojevskoj organizaciji i Komunističkoj partiji, neposredno nakon izbijanja Drugog svetskog rata.  Zajedno sa oko dve stotine ostalih žena i muškaraca zatvorena je u Žutoj kući i mučena. O tome ona piše u nekoliko svojih publikacija, koje je objavila nakon Drugog svetskog rata, ona je rat preživela. Prva publikacija na tu temu zove se „Kad višnje procvetaju”, objašnjava Bašaragin.  

Da se zaključiti da je naša istorija prebogata ličnostima čiji se uticaj svakako i danas oseća, čija su dela utkana u našu prošlost, pa tako i  budućnost. Ono što je važno jeste da nijedna od njih ne sme biti zaboravljena. Naš je zadatak da sećanje na njih žive i da ona budu dostupna i za  buduće generacije, jer naša istorija je naš identitet.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija