vojvodjanski logo

Pokloni za mališane u Ravnom Selu povodom Svetskog dana Roma

Društvo

Aleksandar Semakin | 12:54 - 08. 04.

Povodom Svetskog dana Roma u vrtiću „Duga“ u Ravnom Selu deci iz ove manjinske zajednice poklonjen je didaktički pribor. Radi se o deci koja pohađaju ovu predškolsku ustanovu i uskoro će krenuti u osnovnu školu. Poklone su mališanima uručili predstavnici Udruženja Roma Vrbasa.

Udruženje Roma Vrbasa aktivno radi na mnogim vidovima inkluzije Roma, a u fokusu su najviše deca i mladi. Milica Šajin kao pedagog i vaspitač angažovana je na inkluzivnim programima, tako da ovo Udruženje ima i druge planove koje ne realizuje samo na Svetski dan Roma već tokom cele godine.

U opštini Vrbas u tri ciklusa obrazovanja, predškolskom, osnovnom i srednjem, ukupno je nešto više od stotinu dece iz romskih porodica. Tokom obrazovanja suočavaju se sa brojnim izazovima i teškoćama.

U objektu „Duga“, koji deluje u sklopu vrbaske Predškolske ustanove „Boško Buha“, ukupno je upisano više od stotinu dečaka i devojčica. Ovakvi povodi i skupovi imaju podršku zaposlenih i rukovodstva Predškolske ustanove u Vrbasu.

Povodom praznika Roma, i na zgradi opštinske uprave u Vrbasu postavljena je zastava ove zajednice. Crveni točak u sredini simbolizuje pokrete i migracije ove etnike skupine. Pretpostavlja se da u svetu živi najmanje 20 miliona Roma, dok ih je u našoj zemlji 150.000 čime predstavljaju jednu od najbrojnih, a svakako najrasprostranjeniju, manjinsku nacionalnu zajednicu u Srbiji.

Tagovi

Društvo