vojvodjanski logo

kultura

Marijana Tolimir | 09. 10. 2020.

Završeni 19. Dani Balinta Vujkova

Poganjem venaca kraj biste Balinta Vujkova i odavanjem počasti poznatom subotičkom književniku, simbolično su završeni 19. po redu Dani hrvatske knjige i reči. Nagrada za životno delo na području književnosti ove godine otišla je u ruke Matije Molcera, pesnika, pijaniste, prevodioca, kompozitora, slikara i književnog kritičara. Kako je sam istakao, veoma je iznenađen, jer u rodnom gradu nikada nije dobio ni jedno priznanje. Iako je dobijao brojna priznanja u svetu i regionu, ova, kako je rekao, ima poseban značaj, budući da su on i Balint Vujkov bili dugogodišnji prijatelji.

Manifestacija posvećena hrvatskoj knjizi i reči ove godine protekla u značajno drugačijim okolnostima, uz poštovanje svih mera protiv širenja virusa kovid 19, ističu organizatori, što je sve bilo posebno teško, budući da je smanjilo broj posetilaca, a neke događaje preselilo i u onlajn svet.

Uz Matiju Molcera, nagradu za najbolju knjigu dobio je Emerik Pavić, dok je Antun Gustav Matoš nagrađen za najbolju knjigu poezije od 2017. do 2019. godine.

kultura