Vojvodjanski
 

Kultura

Spomenik borcima Crvene armije u Lovćencu

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 16. decembar 2021. • 09:34 •

Spomenik borcima Crvene armije u Lovćencu Foto: Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Tihi Don”

Selo Sekić, današnji Lovćenac, od 18. veka bilo je naseljeno nemačkim stanovništvom, koje je u IDrugom svetskom ratu bilo naklonjeno okupatorskom režimu, pa je oslobođenje od strane ruske Crvene armije i partizana, dočekano sa ogorčenjem. U izvorima iz tog perioda pominje se da se početkom oktobra 1944. godine iz pravca Srbobrana čula potmula grmljavina topova, a noću se video i bljesak. Stigla je vest da su vojnici Crvene armije blizu. Među nemačkim stanovništvom rasla je uznemirenost i dilema: da li ostati ili bežati. Mnogi su počeli da se pakuju i spremaju za evakuaciju. Bili su svesni da pružanje nekog većeg otpora u situaciji kad Nemci gube na svim frontovima, ne dolazi u obzir.

Sedamnaestog oktobra 1944. godine, posle podne, oko 17 časova pojavile su se prve jedinice  Crvene armije. Rusi su opkolili selo i preko njega su poletele prve granate. Borbe su vođene i oko železničke stanice. Predveče je izvršen juriš na selo. Većeg otpora nije bilo, pa je selo i oslobođeno 18.oktobra. U ovim borbama poginulo je ukupno devet ruskih boraca: jedan kod železničke stanice, šestorica na ulazu u selo i dvojica u centru sela (pogođeni sa crkvenog tornja). Rusi su, nakon kraćeg zadržavanja, nastavili dalje na sever.

Nakon naseljavanja Crnogoraca u selo 1945. i formiranja Lovćenca, novi stanovnici su se zavetovali da će, u znak sećanja na braću Ruse, koji su poginuli oslobađajući selo, podići spomenik. To je i učinjeno 1945. Spomenik je podignut u centru sela na mestu gde su i poginula dvojica ruska vojnika. Bio je napravljen od belog mermera, oivičen gvozdenom ogradom sa petokrakom na vrhu. 1948. godine, nakon sukoba sa IB-om, stigla je naredba iz Beograda da se spomenik mora izmestiti iz sela (srušiti). Nalog za izmeštanje je, kao predsednik komisije, potpisao izvesni drug Šotra. Spomenik je srušen, materijal raznet u nepoznatom pravcu, a kosti pohranjene u zajedničku kosturnicu na Batini.

Novo Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Tihi Don”, koje je osnovano 2016. godine, dalo je inicijativu da se spomenik obnovi i ove godine krenula je realizacija, što svedoči da se ipak sećamo istorije i žrtava palih za slobodu.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Kulturno nasleđe kao putokaz”, koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Mali Iđoš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena