Vojvodjanski
 

Kultura

Maja Gojković otvorila renoviranu zgradu Gradske biblioteke u Rumi

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 19. septembar 2022. • 19:11 •

Maja Gojković otvorila renoviranu zgradu Gradske biblioteke u Rumi

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručila je danas, na otvaranju renovirane zgrade Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ u Rumi, da je ovo važan događaj za ovaj grad, ali i čitavu kulturnu scenu ovog dela naše zemlje, jer su jačanje kulture čitanja, povećanje smeštajnog prostora i programskih celina biblioteka bitan deo kulturne politike koju sprovodi resorno Ministarstvo.

„Ulaganje u novu zgradu biblioteke i završetak radova na istoj, dobar su primer i ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije kako da iskoriste postojeću infrastrukturu koja sticajem različitih okolnosti nije bila u funkciji“, rekla je Gojković i istakla da je rekonstrukcijom i obnovom ovog mesta u isto vreme učinjen značajan korak u zaštiti dragocenog knjižnog fonda i spasen od propadanja objekat koji ima nemalu arhitektonsku vrednost.

Gojković je podvukla da je briga o kulturnom nasleđu, čiji je važan deo naše bibliotekarstvo, izuzetno značajna u savremenom dobu, obeleženom snažnim tehnološkim napretkom i bržim tempom života.

„Između ostalog, takva realnost ostavlja manje vremena i za čitanje u odnosu na neka ranija razdoblja ljudske istorije. Svima nama koji se bavimo kulturom: Ministarstvu, Pokrajinskom sekretarijatu, lokalnoj samoupravi, zaposlenima u ustanovama i institucijama, pojedincima, jedan od glavnih zadataka mora biti afirmacija kulture čitanja. Pisana reč je održala naš narod i u najtežim trenucima, i zato je jako važno da hramovi knjige, kakav je ovaj u Rumi, budu adekvatno opremljeni u svakom smislu“, naglasila je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je rekla da je na ovogodišnjem konkursu, Ministarstvo opredelilo i sredstva za zamenu sedišta i poda u Velikoj sali Kulturnog centra i da su putem više konkursa u oblasti zaštite kulturnog nasleđa obezbeđena sredstva za opremanje depoa, digitalizaciju i izložbe u Zavičajnom muzeju Ruma.

„Nadam se da će gradonačelnica Aleksandra Ćirić i njen tim imati dobar projekat i za naredni konkurs ‘Gradovi u fokusu’ kako bismo zajedničkim snagama uspeli da u potpunosti izađemo u susret potrebama i zahtevima građana Rume kada je reč o kulturi“, izjavila je Gojković.

Ministarka kulture i informisanja je naglasila da je u skoro svim lokalnim samoupravama u značajnoj meri poboljšana kulturna infrastruktura, a da je to, na prvom mestu, rezultat decentralizacije kulturne politike, koja je među prioritetnim načelima Ministarstva.

„Velika je stvar što svi zajedno možemo da se pohvalimo ovom lepom i funkcionalnom bibliotekom. Sigurna sam da će ovo biti mesto na kome će mnogobrojni ljubitelji knjige pronaći svoju oazu sreće, kao i da će ova obnovljena zgrada postati jedno od najvažnijih mesta i simbol kulturnog života u Rumi“, naglasila je Gojković i zaključila da je u skoro svim lokalnim samoupravama u značajnoj meri poboljšana kulturna infrastruktura, a da je to, na prvom mestu, rezultat decentralizacije kulturne politike, koja je među prioritetnim načelima Ministarstva.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena