Vojvodjanski
 

Kultura

Milošević: Kikinda je odavno na svetskoj kulturološkoj mapi

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 19. januar 2023. • 19:40 •

Milošević: Kikinda je odavno na svetskoj kulturološkoj mapi

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević posetila je  danas Kikindu, gde je razgovarala sa gradonačelnikom Nikolom Lukačem o daljoj saradnji u oblasti kulture.

„Grad Kikinda je jedan od najambicioznijih gradova u Pokrajini kada je kultura u pitanju, zato što prepoznaje potrebe kulture i ulaže u infrastrukturu, a to je dodatan motiv da unapredimo saradnju. Akademsko društvo za negovanje muzike ‘Gusle’ služi na ponos svih nas, jedno je od najstarijih društava u zemlji, postoji od 1876. godine, tako da smo razmatrali inicijativu Grada Kikinde da pređu u osnivački status Pokrajine kako bismo pokazali da su kultura, tradicija i istorija naše trajno opredeljenje”, rekla  je Dragana Milošević. Ona je istakla i značaj Muzeja skulptura velikog formata od gline „Tera“, gde se nalazi mlin suvača, kao i mamutica, izložena u Narodnom muzeju u Kikindi, što sve ovaj grad čini jedinstvenim na svetskoj kulturološkoj mapi.

Budžet za kulturu Pokrajinske vlade je u 2023. godini udvostručen. U prethodnom periodu, kroz različite vrste finansiranja, Pokrajina je obezbedila za sve ustanove kulture, nevladin sektor i udruženja građana u Kikindi preko 35 miliona dinara.

Gradonačelnik Nikola Lukač ovom prilikom je izrazio zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa resornim sekretarijatom i snažne podrške koju Grad Kikinda ima kako u Pokrajini, tako i u Republici, kao i nadu da će inicijativa za prenos osnivačkih prava naići na razumevanje, jer je Društvo „Gusle“ na ponos celoj državi.

Pre posete Društvu „Gusle“, i razgovora sa direktorom Zoranom Petrovićem, Miloševićeva je obišla novootvoreni galerijski prostor i novu postavku u Narodnom muzeju u Kikindi, i razgovarala sa direktorkom  Lidijom Milašinović o daljim planovima i programima rada ove institucije kulture.

Radnom sastanku i obilasku prisustvovale su i članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje Valentina Mickovski i poslanica u Skupštini Vojvodine Stanislava Hrnjak.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija