vojvodjanski logo

kultura

Sanda Mileusnić | 12. 10. 2020.

Otvorena izložba o arheološkim iskopavanjima na trasi gasovoda

U Savremenoj galeriji otvorena je izložba koja prati arheološka iskopavanja na devet lokacija u Senti, Kanjiži i Adi, na četvrtoj deonici trase magistalnog gasovoda od Bugarske do Mađarske. Na ovim lokacijama pronađeni su tragovi naselja koja datiraju od kamenog doba pa sve do 17.veka.

Iskopavanja su rađena tokom oktobra i novembra prošle godine, a u njima je učestvovalo 50 arheologa. Istraživanjem su otkrivene kuće iz kamenog doba, perioda neolita, latinske kuće, otpadne jame i peći, dodaje autorka izložbe i napominje da će se iskopavanje na nekim od lokaliteta i nastaviti ukoliko se pronađu fondovi.

Od devet lokaliteta obuhvaćenih iskopavanjem i prikazanim na izložbi, četiri se nalaze u Kanjiži, tri u Adi i dva u Senti.

Iskopavanja i istraživanja lokaliteta koja su pratila izgradnju veliki su poduhvat arheologa i istoričara, istakao je zamenik gradonačelnika, Imre Kern, prilikom otvaranja izložbe i dodao da i Suboticu očekuje slično iskopavanje.

Prikazan je samo deo radova, a sama izložba je bila predviđena kao prateći program godišnjeg skupa i konferencije Srpskog arheološkog društva čiji je domaćin trebalo da bude Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture, ističe autorka izložbe i dodaje da je u planu za sledeću godinu objavljivanje publikacije kojom će biti obuhvaćeni celokupni rezultati iskopavanja.

kultura