VOJVOĐANSKI

za sve kojima je Vojvodina u srcu…

Poljoprivreda

Najveća zarada od uljane repice

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 10. jun 2021. • 16:00 •

Najveća zarada od uljane repice

U Padini su usevi kukuruza, suncokreta, pšenice i uljane repice u dobrom stanju. Ove godine se najveća zarada očekuje od uljane repice, ali je ona najmanje i zastupljena.

U Padini se uzgaja nekoliko ratarskih kultura. Najviše se gaje kukuruz, suncokret i pšenica. U manjoj meri uljana repica i soja. Pšenica je preživela nekoliko “stresova”, kao što su mrazevi i najezda cikada, kaže ratar Pavel Brezina. On dodaje da će to sigurno ostaviti poslednice, a tek će se videti kolike. Trenutno stanje pšenice je dobro, dodaje Brezina.

Ratari u Padini bili su u nedoumici ovog proleća kada sejati kukuruz jer je zemljište dugo bilo hladno i vlažno. Brezina kaže da su neki ratari rizikovali sa setvom u tom periodu. Dodaje da su se pored ovog problema, nedavno susreli i sa najezdom vrana.

Suncokret su, kaže Brezina, kao i kukuruz, neki sejali ranije, ali on podnosi nešto hladnije zemljište. Dodaje da je ova kultura trenutno u dobroj kondiciji, a isto važi i za uljanu repicu, od koje se očekuje i najveća zarada.

Brezina kaže da se soja u Padini slabo seje jer joj, usled višeg terena, preti suša. Uslovi su, kaže, povoljniji oko Kovačice i Debeljače, gde i on seje soju. Dodaje da su jedan deo površina presejali zbog hladnog zemljišta. Soja je trenutno u fazi zaštite.

Vojvođanska događanja

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Zrno života

Media Info Centar

Zrno života

Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Media Info Centar
Privredna akademija Novi Sad
Grand Tours
YuNet
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija