Vojvodjanski
 

Privreda

Prilagodite se Zakonu o elektronskom poslovanju

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 17. oktobar 2022. • 16:00 •

Prilagodite se Zakonu o elektronskom poslovanju Detaljno uputstvo za sve grane privrede

Biće teško zamisliti da više nismo u obavezi da štampamo fakturu u nekoliko primeraka, kako za ličnu arhivu, tako ni za knjigovođu, ni za klijenta. Pored toga, važno je da znate da sistem elektronskog fakturisanja obuhvata ne samo izradu, primanje i slanje e faktura, već i evidentiranje obračuna PDV, koji će biti moguć samo i isključivo na osnovu e faktura. Takođe, važno je početi sa primenom Zakona u predviđenom roku, jer u suprotnom slede novčane kazne svim subjektima javnog i privatnog sektora koji ne ispoštuju proceduru vezanu za elektronsko fakturisanje.

Sistem e-Faktura se uvodio po fazama: Od 1. maja 2022. obavezu izdavanja i primanja dobio je javni sektor u međusobnim transakcijama, kao i privatna preduzeća koja izdaju fakture javnom sektoru. Od 1. jula 2022. javni sektor je u obavezi da izdaje e-fakturu privatnom sektoru. Od 1. januara 2023. na ovaj sistem u međusobnom poslovanju će morati da pređe i privatni sektor.

Savetujemo da na SEF sistem pređete već sada, dok imate vremena da natenane pripremite svoje poslovanje i obučite zaposlene, kako biste bili u potpunosti spremni za primenu Zakona od 01. januara. Iz tog razloga, donosimo Vam detaljno uputsvo o postupku povezivanja sa SEF sistemom.

Iako je svaka promena nerado prihvaćena, naročito kada se menja ustaljen i proveren sistem poslovanja, elektronsko fakturisanje nam pruža mnoge benefite. U pitanju je sistem razmena faktura između privrednih subjekata na takav način gde je sistem izrade faktura jednostavniji i brži, a sistem ispostavljanja faktura izvesniji (dobra stara „nije nam stigla faktura, zagubila se pošta, mejl je otišao u spam“ više neće biti izgovor za izbegavanje obaveza).

Iako postoje brojni benefiti, sa novim Zakonom o uvođenju elektronskih faktura, pojavile su se i mnoge nedoumice sa kojima se sreću vlasnici malih, srednjih i velikih preduzeća. Najčešća pitanja odnose se na samu primenu zakona:

  • Ko je u obavezi da izdaje e fakture
  • Koji je krajnji rok za pristupanje sistemu elektronskog fakturisanja
  • Koji softveri i tehnička rešenja su neophodni za sprovođenje zakona.
  • Koliki trošak iziskuje sistem e fakturisanja.

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete pronaći na linku https://ekompanija.com/blog

Donosimo vam detaljno uputstvo o svim neophodnim koracima za primenu Zakona, krenuvši od prijave na SEF, preko ispostavljanja prve elektronske fakture, pa do prilagođavanja kompletnog poslovanja Vaše organizacije novom načinu delovanja.

eKompanija je jedan od sertifikovanih informacionih Sistema koji će Vam biti potreban za ispostavljanje efaktura i jedni je koji je doneo potpuno besplatna, jasna, profesionalna objašnjenja, razložena na najsitnije korake i detalje, primenjive za svaki sektor poslovanja. Ideja sistema eKompanije jeste da novi Zakon prihvatite lako i jednostavno, bez zastajanja u poslovanju, gubljenja vremena i resursa.

Link do detaljnog uputstva o kreiranju elektronskim fakturama
youtube.com/playlist?list=PLbv3K0V3KQtxhUJ_DlUnmKTUrwIxADwgf

Ukoliko pored ovih objašnjenja imate bilo koje dodatno pitanje, servisna podrška vam stoji na raspolaganju potpuno besplatno do kraja ove godine putem telefona +381 60 669 93 61

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena