Vojvodjanski
 

Projekti

NA PRAVOM PUTU - Mladi streličari

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 3. novembar 2021. • 12:00 •

NA PRAVOM PUTU - Mladi streličari Streličarstvo u Novom Sadu

Streličarstvo se, bez sumnje, može smatrati jednom od najstrijih sportskih disciplina. Istorijski dokazi svedoče da luk potiče još iz kamenog doba, a koristio se isključivo za lov. U toku tog dugog perioda postojanja streličarstvo je iz lovačke preraslo u vojnu veštinu, a potom se razvilo u sportsku disciplinu, koja samo onima koji je ne poznaju može izledati lako. U novosadskom streličarskom klubu „Velos“ čuvaju i neguju tradiciju ovog sporta. Organizuju početne obuke, ali treninge za sve koji žele da ovladaju veštinom rukovanja lukom i strelom.

 „Dobijaju početnu obuku, dobijaju opremu, nema potrebe za kupovinom opreme, mi imamo sve. Posle naše obuke, tog početničkog nivoa, ukoliko ostanu u klubu, onda oni kupuju sami sebi opremu, zavisi od stila kojim će nastaviti da gađa. Mi u kljubu negujemo i olimpik i kompaund i berbou“ – objašnjava Maša Latinović iz Streličarskog kluba „Velos“

Da li će se neko baviti ovim sportom samo je pitanje volje, jer godine ili pol nisu prepreka. Najmlađi član u Sreličarskom klubu „Velos“ ima pet, a najstariji 67 godina. U ovom sportu cilj je jednostavan – pogoditi centar mete, ali ga nije lako ostvariti. Streličari kažu da tehnika zavisi od snage i tela i uma.

 „Ovaj sport podjednako razvija i telo i um. Koliko je bitno da jačamo telo, toliko je bitno da jačamo um. Bitan je fokus, bitno je da budu mirn,i isto toliko i jaki. Pored treninga tehnike, radimo i trening snage, tako da je sve zastupljeno“ – kaže Maša Latinović.

Streličarstvo pripada grupi tzv. „belih sportova“. Vežbanjem se grade strpljenje, kontrola, fokus i preciznost. Sve ovo utiče na putanju strele, baš kao i položaj tela, jer i najmanji pogrešan pokret znači da strela neće završiti u središtu mete. Kako se razvijao sport i njegova pravila, tako se menjao i izgled luka, pa se u odnosu na to razlikuje i više stilova. Miroslav Matejašev streličarstvom se bavi četiri godine, a najveći izazov mu predstavlja instinktivni luk.

Koristi se od olimpijskog luka, to je sa onim silnim antenama, što vidite na Olimpijadama, pa sve do tradicionalnih lukova, poput long boula, britanskog kao Robin Hud. Ima jako mnogo vrsta lukova, to su ujedno i stilovi. Ja trenutno gađam long boul, počeo sam sa tradicionalnim, zakrivljenim lukom, ali ko long boula više veština dolazi do izražaja, koriste se drvene strele, koje nisu baš tako precizne kao ove savremene, karbonske. Veće mi je uživanje gađati sa long boulom“ – kaže Miroslav Matejašev.

Streličarstvo je olimpijska disciplina, a takmičenja se organizuju na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Za one koji su se pronašli u ovom sportu, dobri rezultati na takmičenju nisu prioritet. Kažu sami sebi su protivnik kojeg je najteže pobediti. Mnogima je tek hobi i lek za stres.

Scop – Miroslav Matejašev

 Terapija, brzo živimo, jako stresni poslovi, ovo je jedna terapija koja čoveka opušta i jednostavno ne mora da koristi nikakve sedative. Ovo je jedna stvar na koji čovek dođe posle posla i „pusti mozak na pašu“ što se kaže“ – objašnjava Miroslav Matejašev razloge svoje ljubav prema streličarstvu

Uspeh u streličarstvu, kao i bilo kojem drugom sportu,  zavisi od ljubavi, posvećenosti i vremena provedenog u vežbi. Međutim, ima nešto i u talentu. Kada se sve to spoji dobri rezultati brže će doći. Osamnaestogodišnja Olivera Miličić za dve godina bavljenja streličarstvom već ima više medalja osvojenih na takmičenjima. Dugo se bavila plesom i kaže nije verovala da će joj držati pažnju sport u kojem nema mnogo pokreta.

Za početak, fantastičan je osećaj kada otpustim strelu, posebno kada pogodi žuto. Zatim to što smo mirni sve vreme i taj fokus držimo“ – kaže Olivera Miličić.

Na takmičenjima pobeđuje i starije i iskusnije streličarke. Kaže da bi se neko bavio ovim sportom treba da upozna sebe, dobro kontroliše telo i uskladi misli, disanje i pokrete.

“Sklop svega je najteži zato što ima mnogo stvari na koje treba paziti, prednja ruka, zadnja ruka, leđa, stav. Sve sitnice na koje u isto vreme treba obratiti pažnju, što je dosta teško” – kaže Olivera.

U želji da, prvenstveno deci, približe streličarstvo, u klubu “Velos“ sprovode i projekat „Mama, tata, gađajte sa nama“. Vežbanjem deca razvijaju strpljenje i koncentraciju, osobine bez kojih se u streličarstvu, baš kao i u mnogim situacijama u životu, ne može pogoditi središte mete.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena