Vojvodjanski
 

Projekti

ŽIVETI SLOBODNO - Bolesti zavisnosti i izazovi mladih u savremenom društvu

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 3. novembar 2021. • 9:00 •

ŽIVETI SLOBODNO -  Bolesti zavisnosti i izazovi mladih u savremenom društvu Jelena Jovičić

U burnom periodu odrastanja mladi se suočavaju sa brojnim psihofizičkim promenama. Sa prelaskom iz dečjeg u odraslo doba vršnjaci i šire okruženje imaju veliki uticaj na formiranje stavova i izgradnju samopouzdanja. Uporedo socijalno okruženje donosi brojne izazove koji mogu biti razlog ozbiljnih problema i bolesti zavisnosti.

Jelena Jovičić, master defektorlog i psihoterapeut u edukaciji: Osoba koja uđe u pubertet menja se prvo fizički. Psihički razvoj, u tom slučaju, dolazi na red nešto kasnije. Tako imamo mladu osobu koja počine da izgleda kao odrasla, ali zapravo nema razvijene psihičke osobine da isprati taj fizički razvoj. Tu imamo jedan procep koji je vrlo pogodno tle za razvoj različitih problema. Oni biološki nemaju kapacitet da razviju, u tom momentu, apstraktno mišljenje. Tako da bi oni neke svoje psihološke potrebe, poput potrebe za pripadanjem, samopoštovanjem, poštovanjem drugih vrlo lako mogla da pronađu na nekim mestima koja nisu najbolja.

U tom periodu najčešće dolazi do prvog kontakta sa drogom i alkoholom, a eksperimentisanje može da odvede u zavisnost. Najučestalija bolest zavisnosti u Srbiji je alkoholizam sa  kojim se bori preko 150 000 građana. Alkohol je široko društveno prihvaćen i neretko je porodica prvo okruženje u kojem mladi probaju neko alkoholno piće.

„Prema nekim našim podacima, naših istraživanja, čak 93% mladih je imalo kontakt sa alkoholom do svoje 18 godine. Da ne kažem skoro svaki srednjoškolac, pošto je to bio uzorak istraživanja. Od toga skoro 60% njih redovno kozumira alkohol, svaki vikend, na rođendanima, u socijalnim prilikama. Uglavnom su probali alkohol u društvu. To nam je ulazna orjentacija i supstanca  za neke dalje probleme.“ kae Jelena Jovičić.

Savremeno doba, pored već postojećih, postavilo je pred mlade i nove izozove. Izmenjeni su sistemi vrednosti, a razvoj informatičkog društva uzrokovalo je i pojavu novih  bolesti zavisnosti, od interneta ili online igrica. Da bi se mladi lakše suočili sa promenama i onim štetnim uticajima sredine, neophodno je osnažiti porodične odnose i napraviti balans između uticaja porodice i vršnjaka.

Jelena Jovičić: „Oni se moraju pustiti da izađu iz kuće. Isto tako kod kuće treba da ih čeka jedna topla i prijateljska atmosfera, da bi se oni toj kući vraćali i da bi imali poverenja u svoje roditelje. Treba ih pravilno edukovati, treba ih uvesti u zdraviji način života, treba ih ispratiti u tom periodu. Treba celu porodicu osvestiti koliko je taj period osetljiv i na šta da obrate pažnju.

U procesu vaspitanja roditelji treba da vode računa o samoj ličnosti deteta i stručnjaci savetuju da metode budu prilagođene karatkeru deteta. Kažu da se roditelji neretko plaše da deci postave granice. Sa druge strane, mladima savetuju da uvek potraže kvalitetnu alternativu kako bi ispunili svoje slobodno vreme. Ukoliko žele da se ističu u društvu, neka to bude po dobru, jer je to na duže staze korisnije. ova bolest dešava tamo negde i nekom drugom. A može se desiti svima.

Prilog: UG G POINT

Projekat „Živeti slobodno“ sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena