Vojvodjanski
 

Projekti

Na pravom putu - MENSA, mladi genijalci

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 8. novembar 2021. • 14:15 •

Na pravom putu - MENSA, mladi genijalci Predrag Đukić, MENSA

Iako se često poistovećuju talenat i darovitost nisu istovetni pojmovi. Za oba postoje brojne definicije, a zajedničko je da se mogu ispoljiti u svim oblastima ljudskog delovanja. Talenat znači da neko ima sklonost prema nečemu, recimo umetnosti ili sportu. U tome brže napreduje, bavi se time duži vremenski period i ulaže vreme i trud da razvije talenat.

 „ Ako se neko zainteresuje za nešto i time se bavi mesec dana ne mora da znači da je talentovan za to, ali ako to radi godinama I napreduje, to zanči da ima talenat koji razvija. Da ilustujemo, ako kažemo da su u Premijer ligi svi igrači talentovani, jer su mnogo ulagali u svoj razvoj, postoji neko ko je darovit. To je neko ko mnogo brže napreduje od ostalih. Recimo Kristijano Ronaldo bi, u tom slučaju, bio I darovit, ne samo talentovan“ – pojašnjava Predrag Đukić, potpredsednik MENSA u Srbiji.

Veruje se da svaka osoba poseduje neki talenat, ali ga manji broj otkrije i unapredi. Razlog je okruženje i sredina koja nije dovoljno podsticajna, a na izuzetnost se ne gleda kao na potencijal, već se stavlja u kalup prosečnosti.

Interesantna su neka istraživanja koja su pokazala da, npr. kod male dece, 98% njih pokazuje neku darovitost. Već u drugom-trećem razredu, to je spalo na 70%, u sedmom-osmom razredu to je 50%, u sedamnaest-osamnaest godina 30%, a posle tridesete godine samo 2%“ - kaže Ljubomir Kustudić, predsednik Nacionalnog centra za talente.

Ovo je pokazatelj da se darovitost i talenat sputavaju kroz sistem. To onda za posledicu ima odlazak velikog broja talentovanih u druge zemlje gde će moći da unaprede svoje sklonosti i primene ih na pravi način. Talentovanoj deci je potreban drugačiji pristup i način rada od postojećeg.

Trebalo bi da imamo nastavnike i učiteljice koji se bave baš darovitima. Trebalo bi da omogućimo da daroviti učestvuju u našem procesu nastave, da budu, na neki način, asistenti. Da nam ne budu protivnici, da se nadamo da neće postaviti neko pitanje, jer oni postavljaju mnogo pitanja. Ta pitanja nisu trivijalna i na njih nije lako odgovoriti. Nastavnik mora da bude jako spreman kada ulazi u razred gde se nalaze daroviti“ – kaže Predrag Đukić, potpredsednik MENSA Srbije

Talenat i darovitost nisu dovoljni za uspeh. Nekada će predan rad dati bolje rezultate. Ono što je talentovanim osobama potrebno je motivacija i sredina koja će stimulisati njihov napredak. Svoriti takvu sredinu  cilj je Mense, organizacije koja na svetskom nivou okuplja visokointeligentne osobe, podržava i promoviše talenat.

Kada neko postane član Mense, on na našim okupljanjima dolazi u društvo sebi sličnih. To je jedna sredina gde će moći da razmenjuje svoja iskustva, svoje stavove, da čuje mišljanja drugih, da stalno dovodi u pitanje i tuđe i svoje mišljenje i na taj način napreduje i širi svoje horizonte i poznanstva – kaže Predrag Đukić, potpredsednik MENSA Srbije

Talenat I dar su čoveku dati I mogu se razvijati tokom celog života. Zato u Nacionalnom centru za talente podstiču I podržavaju talentovane bez obzira na godine. U saradnji sa sa drugim organizacijama nastoje da stvore bolje uslove kako bi talentovani I daroviti mogli ostavariti svoje potencijale. Organizuju međunarodne konferencije, a posebno su usmereni na prepoznavanje darovitosti za potrebe privrede. Baš ta funkcionalna darovitost je motor razvoja jednog društva.

Daroviti su najznačajnije blago neke zemlje. Mi imamo darovitih samo ih ne podržavamo. Neke oblasti su prepoznale darovite, kao što je IT, ali u drugim oblastima privreda ne prepoznaje darovite. Pokušavamo da napravimo ambijent,  tekstove, obuke koje će pomoći privredi da prepozna darovite i da ih uključi u svoje  aktivnosti“ – kaže Ljubomir Kustudić, predsednik Nacionalnog centra za talente.

Omogućiti talentovanim osobama da se razvijaju i svoje znanje koriste za dobrobit cele zajednice preduslov je napretka jednog društva. Treba to što pre shvatiti, jer će i rezultati biti bolji i vidljiviji. Dok se ne stvore ti uslovi, talentovani će i dalje tražiti bolje okruženje koje će ceniti i na pravi način koristiti njihovo znanje. 

Projekat "Na pravom putu" sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavau stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija