Vojvodjanski
 

Projekti

ŽIVETI SLOBODNO - Nove droge

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 12. novembar 2021. • 10:30 •

ŽIVETI SLOBODNO - Nove droge Nove droge

Razmišljati o društvu bez droge bila bi utopija. Uprkos zakonskim zabranama ilegalna proizvodnja i promet psihoaktivnih supstanci su unosan posao,pa se na tom tržištu ne razmišlja o posledicama, već samo o zaradi. Zato veliku pažnju treba posvetiti prevenciji i radu sa mladima kako laka dostupnost droga ne bi bila put ka narkomaniji. Neophodna je i edukacija  roditelja, jer se svake godine pojavljuju nove droge kaže Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“: Nove droge jesu nove, originalne, hemijska formule ili modifikovane postojeće hemijske formule psihoaktivnih supstanci. Najčešće su na bazi veštačke marihuane ili veštačkih amfetamina. Ono što je specifično za njih, ukoliko su nove, originalne hemijske formule, one su u trenutku pojave na tržištu nevidljive za zakon, odnosno i ispod zakonskog radara su i manji je rizik njihove distribucije.

Poslednjih godina je primetan trend manje zloupotrebe heroina, ali značajno raste zloupotreba sintetskih psihoaktivnih supstanci. Ove droge korisnici pogrešno nazivaju lakim, smatrajući da uporebu mogu kontrlisati i prestati u svakom momentu. Godišnje se na ilegalnom tržištu pojavi na desetine novih droga. Obično im je izmenjen hemijski sastav, pa korisnik uglavnom i ne zna koju hemikaliju je uneo i u kojoj dozi.

One se najčešće proizvode u nekim priručnim laboratorijama, kućnim uslovima, gde ne postoji standardizovan nivo proizvodnje, gde se zapravo i ne zna kako deluju aktivne materije, ni koja je to količina aktivnih materija prisutna u pojedinačnoj dozi, pa dve tablete mogu da se razlikuju, da jedna bude nešto što organizam može da preradi, a da druga bude smrtonosna, u smislu overdoza. ističe gospodin Vlaisavljević.

Moglo bi se reći da je upoteba novih droga svojevrstan ruski rulet. Kako bi se smanjio rizik i sprečile nove žrtve, problem se mora rešavati globalno, jer pojava nove droge u jednoj državi mora biti upozorenje za druge. U tom pogledu je značajno delovanje Centra za rano upozoravanje o novim psihoaktivnim supstancama: Prosto smo se umrežili, to mnogo efikasnije sada deluje, apdejtuju se podaci vezano za nove droge, one se mnogo ranije svrstavaju u štetne materije, odnosno opasne psihoaktivne supstance i podležu sudu zakona.

Nove droge se stalno pojavljuju, pri tom su lako dostupne, a pokazuje to i istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“. Na uzorku od četiri stotine  srednjoškolaca, čak 45% je direktno ponuđeno nekom vrstom psihoaktivne supstance. U takvom okruženju, uloga roditelja je presudna. Savetuje se izgradnja bliskog odnosa sa decom, ali i praćenje ponašanja. Istina promene u ponašanju su sastavni deo tinejdžerskog doba. Međutim, ukoliko dete primetno izmeni dotadašnje navike, postiže neuobičajeno loš uspeh u školi, udaljava se od porodice, menja društvo, to bi roditeljima trebalo da bude upozorenje na psihoaktivne supstance kao mogući razlog drastične promene u ponašanju.

Prilog: UG G POINT

Projekat „Živeti slobodno“ sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija