Vojvodjanski
 

Projekti

Na pravom putu - Tajna Rubikove kocke

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 15. novembar 2021. • 14:00 •

Na pravom putu - Tajna Rubikove kocke Tajna Rubikove kocke

Pažnja i srpljenje često nisu osobine svojstvene dečjem uzrastu, posebno u eri digitalnih tehnologije koje omogućavaju pristup brojnim sadržajima. Tragajući uvek za novom zabavom, deca olako i brzo prelaze sa jednog videa ili teksta na drugi. To loše utiče na koncentraciju koja je od velike važnosti za usvajanje znanja i obavljanje zadatak, kako u dečjem, tako i u odraslom dobu. Zato koncentracija treba da se vežba i razvija. Jedan od poznatih načina je slaganje Rubikove kocke. Osmišljena pre 46 godina ova igračka prodata je u preko 400 miliona primeraka. Uspešno slaganje Rubikove kocke neretko se smatra dokazom visoke inteligencije.

„Nema veze sa inteligencijom, bilo ko normalne inteligencije može da nauči. Nema veze ni sa matematikom, tako da može ko god želi. Radi se na brzini, postoje razne metode, početničke, naprednije i vremena se samo spuštaju“ – kaže Toni Varga, jedan od zaljubljenika u Rubikovu kocku.

Možda nije dokaz inteligencije, ali je svakako dobra vežba za mozak. Osim što razija motoričke sposobnosti, dokazano doprinosi psihološkom razvoju i pomaže pri izgradnji mentalnih veština. Naučiti kako se slaže Rubikova kocka danas je mnogo lakše, jer su, pre svega na internetu, dostupni algoritmi koje je potrebno naučiti. Deca ih mogu savladati i u najranijem uzrastu. Dvanaestogodišnji Vuk Nešić iz Kraljeva sa Rubikovom kockom počeo je da se igra još u petoj godini.

„Kao mali sa pet godina sam video na internetu Rubikovu kocku i poželeo sam da je kupim. Tako sam počeo da volim Rubikovu kocku. Nije toliko teško kada se vežba svaki dan, ali treba neki posebni koraci da se nauče napamet i to mi je jedino bilo teško“ – priča Vuk Nešić.

Kada nauče kako da slože šarene kvadratiće, zaljubljenici u kocku postavljaju novi cilj - sa što manje poteza i u što kraćem vremenu složiti boje. Širom sveta održavaju se brojna takmičenja, a trenutni svetski rekord iznosi manje od pet sekundi. Nakon godina vežbanja Vuk je svoju veštinu prikazao i na takmičenju koje je nedavno održano u Novom Sadu. Ponosno kaže da ume da složi različite oblike.

 „Imam mnogo Rubikovih kocki kod kuće koje su različitih obika, ali favorit mi je 2x2. Lični rekrod je osam sekundi“ – kaže Vuk

Oboriti vlastiti rekord cilj je i desetogodišnjem Bogdanu Čumiću , a nada se, čak i nacionalnom rekordu. Kako bi i drugima pomogao da nauče pravila, otvorio je i svoj you tube kanal. Slaganje kocke mu je, kaže, rutina i vežba svakog dana.

„Interesanto mi je zato što mogu da zagrejem prste, zanimljivo je, može da se brzo složi i dosta je interesantno kad se naviknete. Kada idem u školu vežbam pola sata dnevno, vikendom po sat vremena, a kada je priprema za takmičenje još više“ – kaže Bogdan Čumić.

Rubikova kocka se kroz godine menjala, razvijali su se i drugi oblici, ali je suština ostala ista. Početne kombinacije broje se u kvintilionima, broju sa 18 nula, koji većina ne zna ni da napiše. Bez posvećenosti i strpljenja teško je doći do rešenja.

„Prvenstveno vežba, drugo samopouzdanje i treće ljubav prema Rubikovoj kocki“ – objašnjava Vuk Nešić.

Za koje vreme će neko naučiti da složi Rubikovu kocku zavisi od vremena provedenog u vežbi, ali i određenih veština i osobina. Važno je logičko mišljenje, ali i svest o tome kako pomeranje jednog dela utiče na celinu. Potrebno je razmišljati nekoliko koraka unapred i gotovo je nemoguće kocku složiti na sreću.

Projekat "Na pravom putu" sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavau stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena