Vojvodjanski
 

Projekti

СВЕТЛА И ТАМНА СТРАНА ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА У ДОБА ПАНДЕМИЈЕ

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 1. decembar 2021. • 9:30 •

СВЕТЛА И ТАМНА СТРАНА ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА У ДОБА ПАНДЕМИЈЕ СВЕТЛА И ТАМНА СТРАНА ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА У ДОБА ПАНДЕМИЈЕ

Za vreme pandemije virusa korona lažne i netačne vesti, dezinformacije i neistine bazirane na teorijama zavere preplavile su društvene mreže. Sam predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden upozorio da su društvene mreže u velikoj meri odgovorne za skepticizam ljudi oko vakcinisanja zbog širenja dezinformacija i pozvao ih da budu aktivnije u rešavanju tog problema.

To potvrđuje i odluka kompanije Jutjub o uklanju svih dezinformacije o vakcinama. Iz kompanije Gugl saopšteno je  da je čak 130.000 video snimaka uklonjeno sa Jutjuba od uveđenja zabrane sadržaja koji širi lažne vesti o vakcinama. Na socijalnoj mreži Fejsbuk svega 12 osoba je odgovorno  73 odsto svih lažnih vesti i dezinformacija o koronavirusu i vakcinama. Fejsbuk je u uveo zabranu sadržaja kojima se navodi da da vakcine nisu efikasne i da izazivaju autizam, a mesec dana kasnije Tviter je objavio da će korisnicima koji više puta podele netačne informacije o vakcinama biti zabranjen pristup platformi socijalne mreže. „Proširujemo našu politiku o zdravstvenim dezinformacijama na Jutjubu novim smernicama o vakcinama koje se trenutno primenjuju i koje su lokalne zdravstvene vlasti i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdile da su bezbedne i efikasne", navedeno je tada u objavi Gugl kompanije.

U okviru projekta “Svetla i tamna strana društvenih mreža u doba pandemije”, kroz seriju tekstova analiziraćemo  aktuelne fenomene i društvenu opasnost zloupotrebe socijalnih mreža tokom pandemije, kao i njihov negativan uticaj na populaciju uyrasta od , kroz prizmu stručnjaka iz oblasti bezbednosti i medicinske psihologije,  Centra za stratešlu analizu i Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu. Kroz seriju tekstova odgovorićemo i na pitanja  da li društvene mreže utiču na povećanje vršnjačkog nasilja u Srbiji, kako rijaliti programi utiču na populaciju i mogu li lažne vesti i dezinformacije pogoršati mentalno zdravlje i stanje nacije tokom pandemije?

Projekat “Svetla i tamna strana drušvenih mreža u doba pandemije” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija