Vojvodjanski
 

Projekti

Na pavom putu - Mladi u kuhinji

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 2. decembar 2021. • 9:45 •

Na pavom putu - Mladi u kuhinji Goran Radivojević

Ako se kuvanje posmatra tek kao puko pripremanje namirnica kako bi se spremilo jelo kojim će se podmiriti fiziološka potreba, onda postaje prilično dosadna svakodnevna aktivnost. I upravo to i jeste onima koji nerado zalaze u kuhinju, što zbog nedostatka vremena, inspiracije ili bilo kog drugog razloga. I dok kuvanje izaziva različite emocije, u ukusnom jelu svako će uživati. Ali da bi spremilo ukusno jelo, nije dovoljno sam imati dobar recept, ima nešto i u znanju i  talentu.

Pre svega talenat, strpljenje, upornost, ali i želja i volja da se uvek usavršavate, jer ovo je delatnost koja napreduje, ne iz dana u dan nego, nego iz sata u sat“ – kaže Goran Radivojević, nastavnik veština na katedri za Gastronomiju na PMF-u u Novom Sadu

U kuhinji Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu studenti osnovnih, ali i master studija na studijskom programu Gastronomija razvijaju svoj kulinarski talenat i nadograđuju već veliko znanje. Gotovo svi su već zaposleni u hotelima i restoranima. Mnogi vrhunski kuvari nisu se za to školovali i mada diploma ne garantuje spretnost i umešnost u kuhinji, pruža dobre temelje za uspešno bavljenje ovim poslom.

 „Uvek je savet da se završe stručne škole od srednje, pa do visoke, prosto da se stekne teorijsko znanje, kao jedna zdrava osnova kako bi se u praksi moglo to primeniti i raditi. Takođe, za mlade kuvare koji su u školama jako je bitno da rade uvek sa iskusnim kolegama, pa čak i kada budu stariji, uvek je bitno da do neke granice uvek radite sa boljim kuvarima od sebe, jer samo tako možete da napredujete“ – savetuje Goran Radivojević.

U kulinarstvu se stalno uči i potrebno je pratiti nove trendove. Istraživanje ukusa , kombinacija različitih sastojaka i spremanje uvek novih specijaliteta daje mladima mogućnost kreativnog izražavavanja. Neretko se i talenat prema kuvanju sasvim slučajno otrkije.

Još kao mala sam često bila u kuhinji. Jedan kuvar me pozvao da im pomognem jedan dan i tako sam zavolela ovaj posao. Par meseci sam volontirala i samo učila u jednom restoranu. Kasnije su me pozvali da radim kod njih“ – priča Andrijana Pekić

U mnogim zemljama gastronomija je brend i turistički proizvod. Oni koji vole i znaju da kuvaju, kažu da je pripremanje jela neka vrsta umetnosti. Zahteva maštu, kreativnost i posvećenost. Ogleda se to naročito u serviranju jela, gde se stalno postavljaju novi izazovi, pa tanjir postaje platno na kojem nastaju različite kreacije.

 „Kad gost sedne, kad poruči jelo, on prvo senzorno oseti zadovoljnstvo, znači vizuelno. Tanjir mora da mu se svidi da bi on probao. Ta vizuelna estetika je bitna, međutim nije presudna“ – kaže Goran Radivojević

Profesor Goran Radivojević je i selektor Juniorske kulinarske reprezentacije Srbije. Pre tri godine prvi put su nastupili na svetskom takmičenju. Dobri rezultati bili su im vetar u leđa, pa željno iščekuju nova takmičenja. Da bi neko postao deo reprezentacije, prvo mora da prođe selekciju. Za određeno vreme treba da pripreme jelo na zadatu temu.

Ocenjuje se kvalitet jela, ukus jela. Ocenjuje se vizuelna prezentacija i njihov rad u boksu, odosno kuhinji, da li je profesionalan, na kom nivou, da li vode računa, kako o ličnoj  higijeni, tako i higijeni namirnica, bezbednosti hrane. Ono što je jako bitno to je njihov stav i ponašanje prema drugim kolegama, prema inventaru“ – objašnjava Goran Radivojević

Mladi, talenovani kuvari lako pronalaze posao, ali u potrazi za boljim uslovima rada neretko se upute u druge zemlje. O njihovom kvalitetu svedoče i uspesi koje postižu u vrhunskim svetskim restoranima. Pružiti kuvarima priliku da u dobrim uslovima rade ono što najbolje znaju važno je, ne samo zbog unapređenja gastronomije, već i drugih usko povezanih oblasti, ugostiteljstva i turizma.

Projekat "Na pravom putu" sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavau stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena