Vojvodjanski
 

Projekti

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - KO SU AUTORI 73 ODSTO LAŽNIH VESTI I DEZINFORMACIJA NA FEJSBUKU

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 3. decembar 2021. • 9:30 •

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - KO SU AUTORI 73 ODSTO LAŽNIH VESTI I DEZINFORMACIJA NA FEJSBUKU

U ovodnom delu analize negativnog uticaja društvenih mreža u doba pandemije virusa korona predstavićemo 12 osoba koje stoje iza 73 odsto lažnog sadržaja o virusu i vakcinama na društvrnoj mreži Fejsbuk.

Prvi je Džozef Merkola, lekar opšte prakse, koji se poslednjih šest godina bavi se alternativnom medicinom. Predstavlja se i kao internet biznismen. Objavio je dve knjige, od kojih je jedna “Ptičji grip – velika svetska prevara”. Američka agencija za bezbednost hrane mu je zabranila više puta da se reklamira, jer tvrdi da neki dodaci ishrani leče i sprečavaju određene bolesti. Promovisao je i razne suplemente kao lekove protiv kovida-19.

Drugi je Robert F. Kenedi junior, koji je bio osvedočeni antivakser i pre kovida. Ima organizaciju “Liga za odbranu zdravlja dece”. Na lažnim vestima protiv vakcina zaradio je preko 50.000.000 dolara, procene su Vašington posta.

Zatim slede Taj i Šarlin Bolinger . Smatraju se roditeljima teorije zavere o tome da je Bil Gejts izmislio koronu i da će vakcinama da čipuje ljude. Napravili su ogroman broj kratkih video-klipova o tretmanima koji navodno leče rak. Od samo jednog serijala protiv vakcina zaradili su 5.000.000 dolara. Na alternativnom lečenju raka zaradili su 25.000.000, a njihovo bogatstvo se procenjuje na oko 115.000.000 dolara.

Još jedan lekar među kreatorima lažnih vesti i teorija zavere je Šeri Tenpeni, koji tvrdi da maske štete zdravim ljudima, njihovom srcu i respiratornom sistemu. Tvrdi i da PSR testovi prikazuju više zaraženih nego što ih zapravo ima, i da ako ne budemo gledali televiziju korone neće ni biti.

Posebno je interesantan slučaj Rize Islama, koji je i pre nego što je ijedna vakcina odobrena, proširio  vest da izaziva sterilitet. Tvrdi i da je preležao koronu i izlečio je tako što je jeo supu i kurkumu i pio 4.000 miligrama C vitamina na svaka četiri sata. Preporučena dnevna doza je inače 1.000 miligrama. Osuđivan je ranije zbog prevara u zdravstvu.

Posotoje i dezinformacije koje su usmerene direktno protiv interesa farmaceutskih kompanija. Tako je Sojer Dži proširio vest da je više ljudi umrlo od Fajzerove vakcine nego od kovida-19. Problem korišćenja leka ivermektin, koji je proširen i u Srbiji nastao je kada je autorka Kristijan Nortrap plasirala vest o tome kako lek za životinje ivermektin leči koronu. Posebno su opasne lažne vesti i dezinformacije iz oblasti struke, odnosno medicine. Jedna od njih je tvrdnja Bena Trapera da virusi ne mogu da prežive u ljudskom telu i da je virus korona zapravo bakterija.

Rasističke teorije zavere predstavljaju posebnu društvenu opasnot, bez obzira na koji deo sveta se odnose. Jedna od najpoznatijih je teorija Kevina Dženkina, poslovnog partnera Roberta Dž. Kenedija juniora, koji je preko društvenih mreža proširio  ideju o tome kako je korona virus izmišljen da bi se istrebili Afroamerikanci.

Projekat “Svetla i tamna strana drušvenih mreža u doba pandemije” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija