Vojvodjanski
 

Projekti

Na pravom putu - Nađa Maksić, Choco dreamer

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 10. decembar 2021. • 14:10 •

Na pravom putu - Nađa Maksić, Choco dreamer Naša Maksić

Pokrenuti vlastiti posao veliki je izazov. Potreban je preduzimljivost i hrabrost da se prihvate i uspesi i porazi. Uspesima se nadala, a poraza se nije plašila mlada Novosađanka Nađa Maksić kada je poželela da svoju kreativnost pretvori u posao.

Na pitanje „ko se obraduje kreativnim i personalizovanim poklonima“ odgovor je „baš svako“. Zato je i razumljivo zašto u njenoj radnjici „Choco dreamer“ mnogi potraže lepo dizajnirane i upakovane poklone za svaku priliku.

„Pravim personalizovane poklone, sve po želji. Pakujem personalizovane čokoladice, notese, foto albume. Može svašta da se napravi, pakujem korpe od stvari koje personalizujem. Volim da kažem da ja ništa od toga ne proizvodim, ja samo pakujem po želji klijenta“ – objašnjava Nađa.

Čokoladice, rokovnike, foto albume personalizuje po želji kupaca i pakuje u kutije ili teglice na kojima mogu biti  ispisane različite poruke. Dizajn i pažljivo osmišljene poruke prilagođene prilici i čine ove poklone tako unikatnim. Najviše vremena neophodno je za pakovanje čokoladica, koje u velikim količinama poručuju kompanije ili su namenjene kao pokloni za svadbene i druge proslave.

 „Poklone za pojedince, ali i poklone za firme, kada firma poklanja svojim klijentima, za neke restorane, kafiće, koji žele da poklone svojim klijentima čokoladice sa logom uz kafu, piće. Mogu biti savršeni poklončići za goste, to su pojedinačne čkoladice u kesicama sa mašnicom. Mogu da se prave mini pakovanja, to radimo često za ekskluzivnije firme. Pravimo specijalne kutije koje sadrže nekoliko čokoladica“.

U početku je sve bio hobi i način da ispolji svoju kreativnost, ali je kaže preraslo u posao koji živi, jer neretko u pakovanju porudžbina provede i po 15 sati. Da bi se na vreme završila svaka porudžbina najvažnija je dobra organizacija.

„Ja sam baš računala, za 2000 komada samo za pakovanje treba 15 sati rada. Jako je interesantno da, kada je gužva, mogu za sat vremena da spakujem 400 komada, a kada nema mnogo posla onda 200 komada. Nije mi jasno kako mi motorika brže radi kada imam mnogo posla“.

Odluka da se posveti vlastitom poslu rezultat je kreativnosti i preduzetničkog duha, osobina koje je, kaže nasledila od roditelja. Radi ono što voli, pa joj prepreke u poslu nisu problem, već iz njih uvek nauči nešto novo.

„Ja ne mogu da kažem da tu ima neki problem. Tu ima stvari koje možda ne znam, pa treba da naučim. Papirologije mi je bila najveći stres, stalno sam u nekom grču da nešto ne pogrešim. Veliki sam perfekcionista i ne želim da imam nikakav problem. Onda sam se u nekom momentu opustila, shvatila sam da su svuda greške dozvoljene“.

Bez poverenja klijenata nema uspeha u poslu. Za razliku od mnogih žena preduzetnica koje početak poslovanja  navode kao najteži period, Nađa kaže da joj je upravo početak bio najlakši.

„Moram prizanti na početku je posao lakši, u smislu da imate malo ulaganje, neko poruči, vi mu to predate, taman zaradite koji dinar preko toga i to se sitno obrće, vi stalno vidite mali plus. Manje klijenata imate, sve to radite iz nekog hobija. Kada smatrate da treba da uložite veću količinu novca u to, kada više niste u plusu, nego budete srećni da ste na nuli, onda dolazimo u situaciju da je bitno poverenje klijenata. Vodite računa da nikada ne izgubite ono kako ste počeli. Počeli ste iz ljubavi  i ta ljubav nikada ne prestane. Mene često pitaju da li bih nabavila mašinu za pakovanje. Ne bih je nikada nabavila“.

Zadovoljna je, jer se njen rad već prepoznaje, a preporuka klijenata je najbolji marketing. Ženama preduzetnicama savetuje da im kvalitet rada i proizvoda uvek bude na prvom mestu.

„Ono što je meni najdraže kod tog poverenja klijenata jeste prepoznavanje brenda. Jako je teško napraviti da se brend poznaje po dobru. Često se dešava da ljudi dolaze zato što su dobili poklon i postaju moji stalni kljenti“.

Koračajući preduzetničkim putem veliku podršku dobila je od drugih žena preduzetnica. Uz njihovu pomoć i savete naučila je ono što ne zna, lakše rešavala probleme i razvijala posao. Želja joj je da iskustvo prenese i drugim ženama koje se odvaže i posvete preduzetništvu.

Projekat "Na pravom putu" sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavau stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena