Vojvodjanski
 

Projekti

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - PANDEMIJU U VUHANU SVET DOČEKAO NESPREMAN

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 13. decembar 2021. • 10:30 •

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - PANDEMIJU U VUHANU SVET DOČEKAO NESPREMAN PANDEMIJU U VUHANU SVET DOČEKAO NESPREMAN

Izbijanje pandemije u Vuhanu je pored zdravstvenog nametnula i bezbednosni izazov. U širem smislu svet je bio nespreman za virus, ali i za dezinformacije, smatra Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Kao autor više naučnih radova na temu hibridnih dejstava Obradović analizira uticaj društvenih mreža i plasiranje dezinformacija tokom pandemije virusa korona.

“Kada se govori o dezinformacijama neophodno je da se one raščlane na sledeće podele. Ovde treba razgraničiti državno kreirane i sponzorisane dezinformacije, i one koje su kreirane i rasturane od strane nedržavnih aktera. Uloga državnih dezinformacija je bila višestruka, sračunata sa ciljem prikrivanja odgovornosti za pandemiju kao i za devalviranje demokratskih država i „njihovih“ vakcina. Jedna od najpoznatijih dezinformacija jeste teorija da je korona virus „biološko oružje“ koje je kreirano u Fort Detriku i od strane američke vojske doneto u NR Kinu. Ovu dezinformaciju o „biološkom oružju“ plasirao je ni manje ni više portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova. Ovakva dezinformacija je brzo postala viralna, uz pomoć državnih medija proširena je kao kredibilna.

Plasman ovakve teorije zavere je poslužio kao potkrepljenje paranoicima i teoretičarima zavere kao potvrda njihovih sumanutih stavova, a strateški je bila sračunata u izbegavanju odgovornosti zvaničnog Pekinga za pandemiju. Posledica ove dezinformacije se direktno ogledala u sabotaži državnih protiv epidemioloških mera. Mase su poverovale da korona ne postoji da je reč o biološkom oružju od koga nema odbrane. Ovo nije nova matrica, priča o Fort Detriku se već spominje u KGB-ovoj operaciji uticaja kodnog naziva „Infekcija“, tada se pričalo o HIV-u danas o Koroni,”, navodi Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Projekat “Svetla i tamna strana drušvenih mreža u doba pandemije” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena