Vojvodjanski
 

Projekti

STOP NASILJU - Tim za zaštitu učenika od nasilja

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 10. novembar 2022. • 16:00 •

STOP NASILJU - Tim za zaštitu učenika od nasilja izvor:internet

Pojam vršnjačkog nasilja obično se vezuje za decu školskog uzrasta i može se ispoljiti na različite načine. U situaciji kada se nasilje desi, od adekvatne reakcije nastavnika, stručnih službi i roditelja zavisi kako će neželjene situacije biti prevaziđene i kako će odraziti na sve učesnike. Svaka škola u obavezi je da formira Tim za zaštitu dece i učenika od nasilja. Kada učenik podnese pisanu prijavu da je pretrpio nasilje, pre svega se preduzimaju određene radnje radi utvrđivanja šta se desilo, počevši od razgovora sa nastavnicima, ali i drugim učenicima koji mogu dati određene informacije. Naravno, sa učenicima razgovaraju psiholog i pedagog, a onda se prikupljeni podaci iznose Timu za zaštitu učenika od nasilja. Škola je u obavezi da reaguje, bez obzira koji su razlozi nasilja, da li je u pitanju fizičko ili psihičko, kao i da li se dešava u školi ili izvan nje.

Pravilnicima i protokolima jasno su propisani načini postupanja, koji opet zavise od stepena nasilja. O svemu se sačinjava i službena zabeleška, a potom Tim za zaštitu učenika od nasilja donosi odluku i propisuje niz mera. Gotovo da nema škole u kojoj nisu zabeleženi slučajevi vršnjačkog nasilja. Tako je oduvek bilo, a da li će i kako škola da reaguje govori o spremnosti da problem reši na pravi način.

Škola je obrazovna, ali i vaspitna ustanova, pa bi trebalo da zajedno sa roditeljima kod dece izgrađuje sistem vrednosti i ponašanja koji su zasnovani na empatiji i poštovanju drugih. Nisu retki slučajevi da vršnjačko nasilje traje veoma dugo pre nego što ga učenik prijavi ili se sazna na drugi način. Neprijavljivanje nasilja mogao bi biti znak da učenici nemaju poverenja u odrasle i ne veruju da će biti adekvatne reakcije.

U zajedničkom nastojanju da vaspitaju decu, porodica i škola imaju izuzetno težak zadatak. Često se u društvu tolerišu različiti oblici neprimerenog ponašanja, psovke i vređanje, kojima su deca svakodnevno izložena, bilo na ulici, društvenim mrežama ili putem medija. Sve se to odražava i na međusobni način komunikacije, jer probleme ili nesuglasice ne znaju da reše razgovorom.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija