Vojvodjanski
 

Turizam

Ковид - две године касније: Ваучери оживели домаћи туризам

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 5. septembar 2022. • 11:06 •

Ковид - две године касније: Ваучери оживели домаћи туризам

Пандемија корона вируса у свету је проузрокавала ситуацију без преседана, како у економском и организационом, тако и у здравственом и социјалном смислу. Међу најпогођенијим гранама привреде нашли су се туризам и угоститељство, јер су увођење карантина, немогућност путовања и ограничење кретања довели до пада инетересовања код туриста, а самим тим и до огромних финансијских губитака. Ипак и поред драстичног смањења међународног туризма, 2020. и 2021. годину, обележио је пораст домаћег, јер су се за многе грађане жељне путовања отвориле нове домаће дестинације.

У 2022. години ситуација је доста различита. Попуштање мера услед смањења броја оболелих од ковида, омогућило је колико-толико коришћење туристичких капацитета у земљи и иностранству и спасавање, пре свега, летње туристичке сезоне.

Када су бројке у области туризма у Србији у питању, према речима покрајинског секретара за приведу и туризам, Ненада Иванишевића, оне су много боље него што је то случај са другим земљама у региону: Пре свега, успели смо да сачувамо туристе који су путовали по земљи за време короне, да бисмо сада имали и значајна повећања броја ноћења. Нови Сад, на пример, ове године бележи највећи пораст када је туризам у питању и то у последњих 20 година, док је Суботица тренутно пета дестинација у Србији, што је свакако велики успех и резултат рада, како локалне самоуправе, тако и туристичке организације. Имамо преко 50 посто повећање броја туриста у односу на прошлу годину, док је за преко 80 посто повећан број ноћења. То су све показатељи да смо успели да „корона“ кризу искористимо на најбољи могући начин да и привреду, али и туризам припремимо за време које долази после, јер људи током летње сезоне одлазе у земље које имају море. Ипак, ми смо успели да сачувамо, пре свега, домаће туристе.

Да ли је ковид допринео да дође до развоја домаћег туризма?

Жао ми је што је ова криза допринела да упознамо колико је Србија лепа и да има заиста одличне туристичке дестинације, односно сјајне потенцијале за развој туризма. Једна од главних мера Владе Републике Србије, такође је у великој мери допринела томе, а то су ваучери за летовање на територији наше земље. Ту треба истаћи да је ове године повећан број ваучера на 300 хиљада. Управо је то главни разлог што данас у нашим бањама немате слободних места или на пример, на Палићу. Дакле, домаћи туризам је заиста успео да направи озбиљан искорак. То се, наравно, односи и на манифестациони туризам. Егзит је био једини европски фестивал који је успешно одржан. Показали смо да на сигуран начин можемо да одржимо и ту врсту манифестација и да на тај начин помогнемо да велики број туриста настави да посећује Србију.

Како је Влада Републике Србије помогла туристичким радницима?

То су, пре свега, биле мере помоћи туристичким агенцијама, што је касније проширено и на туристичке водиче, да би уследила и веома важна помоћ транспортним предузећима која су била у заиста огромном проблему. Такође, упућене су мере помоћи и самим туристичким капацитетима према броју кревета, а и Покрајинска влада је уложила 500 милиона динара у побољшање капацитета на територији АП Војводине. Чини ми се да је туризам на најбољи могући начин успео да генерише та средства и да их претвори у повећење броја ноћења. Сигуран сам да ћемо већ почетком 2023. години успети да покажемо да смо успели да надокнадимо све оно што је пропуштено у претходном периоду, јер у једном периоду просто нисмо имали немогућност за пружања било каквих туристичких услуга.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena