Vojvodjanski
 

Zdravlje

Zdrava Inđija: Zdravi stilovi života najbolja prevencija raka debelog creva

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 7. novembar 2022. • 12:23 •

Zdrava Inđija: Zdravi stilovi života najbolja prevencija raka debelog creva

Rak debelog creva, poznatiji kao kolorektalni karcinom, druga je najčešća vrsta karcinoma kod muškaraca (iza raka pluća) i treća kod žena (iza raka dojke i pluća). Godišnje u svetu oboli skoro dva miliona lјudi, a njih milion izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.  U Srbiji svake godine od ove bolesti  oboli približno 4500, a umre više od 3000 ljudi. U našoj zemlji se sprovodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva koji uključuje muškarce i žene uzrasta od 50 do 74 godine. U pomenuti program uključen je i inđijski Dom zdravlja „Dr Milorad Mika Pavlović“ u kojem se u okviru službe Opšte medicine sprovodi takozvani skrining,  rano otkrivanje raka debelog creva koje podrazumeva testiranje zdravih osoba, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, u cilju otkrivanja promena, najčešće polipa, koje prethode nastanku raka ili raka u ranoj fazi.

Kako je istakla Dr Danijela Beljić, specijalista opšte medicine i načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva u inđijskom Domu zdravlja,  skrining na rano otkrivanje raka debelog creva se radi kod zdravih osoba navedenih godina jednom u dve godine, i to u vidu FOB testa. Njega pacijenti dobiju u Domu zdravlja, kod kuće uzmu uzorak stolice prema preporuci zdravstvenih radnika, i vrate ga u ovu zdravstvenu ustanovu na analizu, koja je gotova za par minuta. Ukoliko je rezultat negativan, skrining se ponavlja za dve godine, a ukoliko je pozitivan, pacijent se usmerava na dalju dijagnostiku. Rade se laboratorijski nalazi, ultrazvuk abdomena, kao i kolonoskopija kod gastroenterologa. Iz skrininga su isključene osobe koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu na kolorektalni karcinom, kao i one koje su radile kolonoskopiju u poslednjih pet godina. Njima se radi hemokult test, vrlo sličan FOB testu.

Iako se rak debelog creva najčešće javlja u dobi između 50. i 74. godine, od njega može da oboli praktično svako. Zbog toga je veoma važno voditi zdrav stil života, napominje dr Beljić, što podrazumeva pravilnu ishranu, odnosno izbegavanje industrijskih prerađevina, koje sadrže emulgatore i aditive, posebno suhomesnate proizvode, slatkiše i namirnice koje sadrže visok procenat masnoće. Neophodna je i redovna fizička aktivnost.

Statistika u Evropi pokazuje da se četvrtina pacijenata javlјa lekaru kada je bolest u odmaklom, metastatskom stadijumu. Pretpostavlјa se da je u Srbiji situacija još teža.Od velikog značaja je, ukoliko se jave određeni simptomi, blagovremeno se javiti lekaru. Prema rečima dr Beljić, u tzv. alarmne simptome spadaju gubitak telesne težine u poslednjih šest meseci veći od 10 odsto telesne mase, smanjen apetit, bol u stomaku, otežano varenje, nadutost, promene u pražnjenju, pojava krvi i sluzi u stolici.

Tekst je objavljen u oviru projekta „Zdrava Inđija”, koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija