Vojvodjanski
 

Zdravlje

Naredne godine ulaganje od 3 miliona evra u Kliniku za kardiohirurgiju u Sremskoj Kamenici

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 16. novembar 2022. • 14:22 •

Naredne godine ulaganje od 3 miliona evra u Kliniku za kardiohirurgiju u Sremskoj Kamenici

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas na svečanoj akademiji povodom obeležavanja jubileja – 45 godina rada Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, istakavši da je reč o zdravstvenoj ustanovi kojom se ponosimo i koja mora da se razvija i u godinama pred nama uz timski rad, nove procedure i još značajniju podršku, jer će to, kako je naveo, značiti spas za mnoge ljude.  

„Kardiovaskularne bolesti su, ne samo kod nas, već i u celom svetu, i dalje najčešći uzrok smrtnosti i samim tim borba protiv njih mora biti u vrhu prioriteta“, rekao je Mirović naglasivši da se upravo time od 2016. do danas rukovodila Pokrajinska vlada.

Čestitajući jubilej, predsednik je uputio zahvalnost svim zaposlenima koji su minulih godina i decenija ulagali svoje znanje i napore da bi Institut danas bio to što jeste.

Mirović je podsetio i na to da je Institut 2016. godine imao samo jednu ispravnu i jednu poluispravnu angio-salu, a da ih danas ima četiri, kao i da je u međuvremenu njima opremljeno i više bolnica u Vojvodini.

„Proteklih godina smo bili snažan i odgovoran tim koji je sistem borbe protiv kardiovaskularnih bolesti postavio među prioritete kako na Institutu, tako i u drugim zdravstvenim centrima u Vojvodini – Somboru, Subotici i Zrenjaninu – gde smo nabavili najmoderniju opremu i investirali znatna sredstva uz pomoć Vlade Srbije i Fonda za zdravstvo. Tako će biti i u budućnosti, jer ukoliko želimo dobre rezultate, moramo imati apsolutni kontinuitet ulaganja u zaposlene, zdravstvenu opremu i objekte“, naveo je Mirović.

Predsednik je podsetio na to da je u toku gradnja objekta Kamenice 3, koja će, kako je najavio, biti završena u ugovorenom roku, te da je pokrenuta i procedura za rekonstrukciju objekta Kamenice 1, istakavši da se ugovor za ovaj projekat očekuje u decembru.  U narednih devedeset dana očekuje se i projekat za parking garažu u okviru kompleksa Instituta.

Mirović je najavio za narednu godinu investiranje oko tri miliona evra u prostor koji koristi Klinika za kardiohirurgiju, površine oko 2.500 kvadratnih metara, u cilju stvaranja kvalitetnijih uslova za rad zaposlenih.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine Aleksandar Redžek istakao je da preko polovine bolesnika koje ova zdravstvena ustanova hospitalizuje u toku godine predstavljaju hitne slučajeve, što pokazuje koliki je njen značaj i potvrđuje da Institut danas predstavlja urgentni centar za zbrinjavanje kardioloških bolesnika.

 „Za ovih 45 godina na Institutu je pregledano pacijenata koliko grad Beograd ima stanovnika, i sve to ne bi bilo moguće bez snažne podrške Pokrajinske vlade, Vlade Republike Srbije i Fonda zdravstvenog osiguranja“, izjavio je Redžek.

On je podsetio i na to da je zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade 2019. godine sveobuhvatno rekonstruisana Klinika za kardiologiju.

Ovom prilikom, predsedniku Miroviću uručena je zahvalnica za izuzetan doprinos radu i razvoju Instituta.

Na Institutu se godišnje obavi na desetine hiljada ambulantnih pregleda, hospitalizuje se do sedam i po hiljada pacijenata, uradi 5.000 koronografija, 600 elektrofizioloških procedura i 1.200 kardiovaskularnih operacija.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, direktori instituta, zdravstvenih ustanova i drugi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija