Vojvodjanski
 

Zdravlje

Zdrava Inđija: Vakcinom protiv HPV infekcije

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 18. novembar 2022. • 13:53 •

Zdrava Inđija: Vakcinom protiv HPV infekcije

HPV infekcija je polno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus - HPV. Procenjuje se da najmanje 80 – 100 posto devojaka u periodu između 18 - 25 godina dolazi pri polnom kontaktu u dodir s ovim virusom, dok svega oko 30 posto devojaka razvija simptome infekcije. Prirodno samoizlečenje, odnosno sposobnost imunološkog sistema pojedinca je razlog velikoj razlici u broju izloženosti virusu i broju ostvarenih infekcija.

Doktorka Danijela Nastasijević, ginekolog u inđijskom Domu zdravlja, istakla je da postoje dve vrste virusa tzv. niskorizični  tipovi (6, 11, 41, 43, 44) i visokorizični  tipovi virusa koji se prenose polnim odnosom. Hronična HPV infekcija povećava rizik nastanka raka grlića materica za 65 puta, a kod onkogenih visokorizičnih tipova i za 130 puta!

Istraživanja su pokazala da hronični stres i određeni stavovi o seksualnim odnosima menjaju dotok krvi u grlić materice i utiču na lučenje njegovih žlezda, što upućuje na organsku vezu između stresa i promena u ovom delu tela. Slabljenje imunološkog sistema usled hroničnog emocionalnog ili drugog stresa, loše ishrane, alkohol i pušenje, mogu biti razlog imunoloških promena koje podstiču aktiviranje virusa, istakla je Nastasijević.

Prevencija i edukacija su načini da ne dođe do HPV infekcije. Jedan od načina da se mladi zaštite od pomenute polno prenosive bolesti je i vakcinacija. Doktorka Jelena Petrov Obeid iz Školskog dispanzera u inđijskom Domu zdravlja podsetila je da je vakcina protiv HPV virusa u upotrebi od 2006. godine, i iste godine je registrovana i u Srbiji.

Vakcinu Gardasil 9 je FDA odobrila 2014. godine, a  EMA 2015. godine, a stavljena je na listu B RFZO 2022. godine.

Kako je istakla dr Petrov Obeid, vakcina Gardasil 9 namenjena je za imunizaciju devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 19 godina, najbolje pre stupanja u seksualne odnose, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda.

Deci uzrasta od 9 do navršenih 14 godina života daje se u 2 doze sa razmakom od 6 meseci, a osobama od navršenih 15 godina daje se u 3 doze na po šest meseci.

Vakcina je besplatna i na dobrovoljnoj bazi, uz pristanak roditelja.

Tekst je objavljen u oviru projekta „Zdrava Inđija”, koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija