Vojvodjanski
 

Zdravlje

Ковид - две године касније: Унапређена дијагностика респираторне инфекције

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 9. decembar 2022. • 17:03 •

Ковид - две године касније: Унапређена дијагностика респираторне инфекције

У Републици Србији први случај ковид-19 регистрован је 6. марта 2020. године. Према званичним статистичким подацима у нашој земљи је од тада регистровано 2.428.291 оболели, од којих је било 17.426 смртних случајева, односно 0,72 посто.
Данас, иако епидемија изазвана овим вирусом још увек траје, јер САРС-ЦоВ-2 још увек циркулише на територији наше земље, здравстена ситуација је стабилна, али се последице на здравствени систем и здравље грађана током последње две године тек сагледавају. Са сигурношћу се може рећи да је друга фаза епидемије, током 2021. године била и најтежа, јер је тада у највећом мери дошло и до смањења обима услуга према пацијентима са другим болестима, што је потрајало око годину дана.

Др Гордана Кртинић, специјалисте епидемиологије и шефа  Кабинета за болничку епидемиологију у Општој болници Суботица, садашњу ситуацију оцењује на следећи начин:

— Ковид нам је, ипак, у великој мери помогао у организацији рада у нашој здравственој установи, баш као што то учини и свака друга ванредна ситуација, која на одређени начин доведе до системског уређења рада. Из епидемиолошког угла, ту бих, пре свега, издвојила да се пацијенти са респираторним симптомима, повишеном температуром или било каквим респираторним знацима, данас углавном и даље упућују преко респираторне амбуланте и та пракса је добра. Код таквих пацијената се не дијагностификује увек ковид, али с обзиром да смо у јесење-зимском периоду, када имамо огроман број других вируса у циркулацији, како код деце, тако и код одраслих, добро је што је процедура таква, јер се на тај начин чувају и пацијенти и само особље које ради у зеленим зонама. То је нарочито важно зато што су ту, пре свега, старији и хорнични болесници којима и једна вироза може да погорша здравствено стање. Оно што је, такође, интересантно са епидемиолошког аспекта, јесте да је ковид у протекле две године на природан начин потиснуо друге вирусе, који су се у сезонским варијантама увек појављивали међу одређеном популацијом. Ту, пре свега, мислим на респираторни синцицијални вирус код педијатријске популације, али и на грип који нам следује сваке сезоне, а ког у претходној зимској сезони готово да није ни било.

Каква се ситуација сада очекује?

— За очекивати је да ће ови вируси, јер је одбрамбена моћ у популацији опала, сигурно доносити, ако не епидемије, онда велики број оболелих. Веома је важно нагласити и да је пракса обавезног ношења заштитних маски у здравственим установама, како од стране запослених, тако и од стране пацијената, а која је предвиђена Уредбом о мерама против ширења ковида, која је и даље на снази, изузетно добра. Уз ову праксу и кроз посебну дијагностичку обраду пацијената са респираторним симптомима на неки начин чувамо безбедност старијих и хроничних болесника који долазе на своје прве или редовне, контролне прегледе. Дакле, ношење маски би требало да се настави, ако не због самог ковида, који још неће нестати, онда због грипа који очекујемо, односно поменутог респираторног синцицијалног вируса, који је већ сад видљив, јер је извршио удар на дечју популацију, па сада имамо велики број малишана са вирусним инфекцијама које очигледно нису ковид. Управо зато је добро што смо током претходног периода епидемије ковид-19 унапредили дијагностику и што са већом пажњом посматрамо респираторне инфекције, закључила је др Гордана Кртинић.

У априлу 2020. године отворена је Ковид амбуланта у Суботици, у објекту Службе за специјалистичко - консултативну делатност (АТД).  На самом почетку, било је тешко организовати рад, један од најтежих задатака  био је обучити лекаре опште медицине да правилно очитају снимак плућа, објашњава   пнеумофтизиолог  и координатор Ковид амбуланте Дома здравља Суботица, др Елизабета Врана.



Рад се увек тако организује да се максимално испоштују пацијенти, као и запослени, у неким периодима је било великих гужви, али радило се и ради врло ефикасно, истиче др Елизабета Врана. Тренутно раде исти тимови лекара као и у јеку пандемије, али је ситуација знатно другачија, а  осим ковида лече се и многе вирусне инфекције.  

Оно што наше саговорнице закључују јесте да је ситуација, иако стабилна, ипак непредвидива. Пандемија још није прошла, те из тог разлога  још увек раде неопходне јединице и примењују се одређене мере.

 

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija