Yunet
 

Društvo

Delegacija SUBNOR opštine Kula na obeležavanju godišnjice proboja Sremskog fronta

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 25. april 2024. • 00:00 •

Delegacija SUBNOR opštine Kula na obeležavanju godišnjice proboja Sremskog fronta

Povodom 79 godina od proboja Sremskog fronta vence na spomen obeležje „Sremski front“ u Adaševcima kod Šida položili su predstavnici Pokrajinske vlade, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a, kao i delegacije udruženja boraca i veterana, predstavnici udruženja građana i diplomatskog kora u Srbiji. Venac na spomen obeležje položila je i delegacija SUBNOR-a opštine Kula, koju su činili predsednik Žarko Popović, Radoman Cicmil i Milan Anđelić. Žarko Popović, predsednik SUBNOR opštine Kula rekao je da mlade generacije nikada ne smeju da zaborave žrtvu boraca palih za slobodu, te da je Sremski front jedna veoma bitna istorijska lekcija:

„Mlade generacije nikada ne smeju da zaborave i da se uvek prisećaju tih velikih žrtava i palih boraca. Ovo obeležavanje za mene lično ima veliki značaj, s obzirom na to da je moj rođak Milorad Stojanov Popović u 22. godini poginuo u blizini ovog spomenika“.

Sremski front je bio jedno od najtežih i najtragičnijih srpskih bojišta, ali i čitavog Drugog svetskog rata, i od velikog je značaja za slom Hitlerove Nemačke.U rovovskoj borbi, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, učestvovalo je oko 250 hiljada vojnika na obe strane.Poginulo je više od 13 hiljada boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore.U borbama je izgubilo život i više od hiljadu pripadnika Crvene armije i više od 600 Bugara.Proboj Sremskog fronta, između Dunava i Bosuta, počeo je u zoru 12. aprila 1945. godine posle petnaestominutne pripreme iz artiljerijskog oruđa.

Izvor: Kopernikus RTV Šid

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena