Yunet
 

Društvo

Svečanom liturgijom u uzdinskoj crkvi obeležen praznik Svetog Đorđa

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 24. april 2024. • 09:58 •

Svečanom liturgijom u uzdinskoj crkvi obeležen  praznik Svetog Đorđa

U Uzdinu je održana izuzetna duhovna liturgija posvećena odavanju počasti Svetom velikomučeniku Georgiju. Svečanu liturgiju je predvodio Njegova Svetost otac Jeronim, episkop Dačije Feliks zajedno sa sveštenstvom.

Rumunska pravoslavna crkva iz Uzdina, u prisustvu velikog broja vernika, obeležila je svoju hramovnu slavu Svetog Đorđa. Seoska slava okupila je brojne meštane Uzdina, kako one starije, tako i najmlađe. Program je počeo liturgijom u Rumunskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Đorđa koju je, zajedno sa sveštenstvom, služio Njegova Svetost otac Jeronim, episkop Dačije Feliks.

– Ovo je veliki dan za sve vernike jer obeležavamo praznik Svetog Đorđa. Ovaj dan smo obeležili svečanom liturgijom u uzdinskoj crkvi i poslali smo poruku jedinstva. Veliki broj vernika je bilo prisutno na liturgiji, što me posebno raduje. Pored rumunske crkve, i OŠ koja nosi ime Svetog Đorđa je obeležila svoju slavu, tako da smo tu sveštali slavki kolač, istakao je otac Jeronim, rekao je otac Jeronim, episkop Dačije Feliks.

Protojerej dr Emanuel Tapalaga, vikar rumunske pravoslavne Eparhije Dačija Feliks, istakao je da svake godine sa velikim zadovoljstvom prisustvuje obeležavanju slave u Uzdinu.

– Velika nam je radost što ove u Uzdinu sve institucije, od crkve, škole, doma kulture, imaju jednu veoma dobru i zdravu saradnju. To bi moglo da posluži i drugim zajednicama ove kod nas u Banatu i čestitam meštanima Uzdina seosku i školsku slavu, rekao je vikar Emanuel Tapalaga.

Obeležavanju seoske i školske slave priključile su se i članice Udruženja žena “Bakice”, koje su gostima prikazale deo ručnih radova.

– Povodom praznika mi smo napravile jednu malu izgližvu na kojoj smo izložile naše ručne radove, ćilime, stolnjake, jastučnice, ali i lutke obučene u narodnoj nošnji. Spremile smo i heklana jaja, pošto nam se bliže uskršnji praznici. Uvek se rado odazovemo ovakvim manifestacijama, kako bi na neki način ulepšale prostor sa uzdinsim nošnjama, objasnila je Ana Bojer, predsednica UŽ ”Bakice”.

Posebnu notu crkvenoj liturgiji dao je ženski hor koji aktivira u sklopu uzdinske crkve.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena