Yunet
 

Društvo

Pažljivo kupujte

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 4. maj 2024. • 15:10 •

Pažljivo kupujte

Prilikom kupovine namirnica koje su lako kvarljive, među kojima su sir jaja i meso, treba biti pažljiv, takođe je važno čitati deklaracije i gledati rok trajanja, ističe doktorka Snežana Đurić, specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Pančevo.

Praznično raspoloženje počelo je prvomajskim praznicaima, a nastavlja se sa dolaskom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa. Tradicija nalaže i navikli smo da trpeza bude bogata, ipak treba pažljivo birati namirnice koje su lako kvarljive. Sigurnije je uzeti meso domaće proizvodnje, koje je često i skuplje, ali kupovinom mesa domaće proizvodnje umanjuju se šanse da je meso staro. Važno je čitati deklaracije, ističe doktorka Snežana Đurić. specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje Pančevo.

„Prvo pogledamo higijenu mesare, ako je meso upakovano gledamo rok trajanja i vizuelno, boja, kako to izgleda da li je promenilo boju ili nije. Čim je prošao rok rizik je veći“, rekla je dr Snežana Đurić specijalista higijene.

Farbanje jaja nam tek predstoji i kupovaće se u velikim količina povodom Uskrsa, šta je tu važno da znamo, jer kada su jaja u pitanju može da vreba salmonela.

„Oni imaju određen pečat koji znači da su kontrolisana. Kupovinom jaja treba da proverimo da li neko nije razbijeno, jer na taj način možemo da prenesemo recimo salmonelu, ali ne mora da znači“, dodaje dr Snežana Đurić specijalista higijene.

Podrazumeva se da kada se rukuje sa namirnica, osnovno je pravilo da se operu ruke i da radne površine budu čiste. To se odnosi i na daske za sečenje i na sunđere i truleks krpe kojima najčešće brišemo površine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena