Yunet
 

Društvo

Farbanje jaja je jedna od najlepših tradicija u našoj kulturi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. maj 2024. • 09:55 •

Farbanje jaja je jedna od najlepših tradicija u našoj kulturi

Uskrs je jedan od najvažnijih praznika u našoj kulturi, a farbanje jaja predstavlja jednu od najlepših tradicija koja ga prati. Tokom godina, načini farbanja jaja su se menjali, i moderne metode donose nove mogućnosti za kreativno i originalno dekorisanje.

Veliki petak je poslednji dan posta i vernici se odriču svih namirnica životinjskog porekla. Ovaj dan simbolizuje muku Isusovu, jer je 40 dana lutao pustinjom. Najmlađima je najdraži običaj farbanje uskršnjih jaja, Dorina Mezin iz Uzdina, na zanimljiv način ukrašava jaja. Dorina kaže da ova tehnika nije teška, i da nema toga što vešte ruke ne mogu da naprave

– Prvenstveno koristim dekupaž tehniku ali i slikavam te predmete. Ako želim još neke detalje onda oslikavam salvete. Takođe obogaćujem jaja sa raznim detaljima. Jedan rad ako je manji, brzo se završi. Ako je veći onda mi treba više vremena, ali sve je to lepo i sve je to uživanje, rekla je Dorina Mezin, Uzdin.

Dorina kaže da ideje za dekoraciju uskršnjih jaja crpi sa interneta, ali se uvek trudi da doda i neke druge detalje, kako bi krajnji proizvod bio bogatiji. Ističe da svako ukrašeno jaje ima svoju priču, i da mogu da posluže kao lepa dekoracija za svačiji dom.

Ideje pronalazim na internetu. Probam da uradim nešto slično, ne isto. Trudim se prvenstveno da uradim da se meni svidi, a nadam se da se to i drugima sviđa.

Dekupaž tehnika je planetarno popularna i skoro da ne postoji domen kreativnosti u kojem je ne možemo primeniti. Osim što je laka i ne toliko zahtevna tehnika, dekupaž je svakako spada i pod dosta jeftine hobije jer često možemo iskoristiti predmete i salvete koje već imamo kako bismo napravili nešto novo.

– Ja sam za Uskrs spremila ono tradicionalno, domaća jaja ofarbana u crvenu boju, ali i jaja koja su od stiropora. To su veće mogućnosti ukrašavanja nego kod prirodnih.

– Najviše sam pravila jaja, ali takođe pravim i korpice, domaće životinje na slikama, platnu, zatim tikve, koje mogu da posluže kao lepa dekoracija.

Obojena jaja simbolišu novi život, a prema verovanjima kada se ofarbaju jaja, izabere se ono najljepše koje se ostavlja kao ‘čuvarkuća’, a koje simboliše sreću, stabilnost i prosperitet domu u narednoj godini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena