Yunet
 

Kultura

Muzej u Beloj Crkvi najstariji u Vojvodini

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 28. mart 2024. • 17:20 •

Muzej u Beloj Crkvi najstariji u Vojvodini

Muzej u Beloj Crkvi najstarija je kulturna ustanova u Vojvodini. Pored postavki renomiranih umetnika koji izlažu u muzejskom prostoru posetioci svakodnevno mogu videti i stalnu postavku u čijoj kolekciji su dela koja su od neprocenjive vredosti, rekao je Igor Vokoun, direktor muzeja u Beloj Crkvi.

Muzej u Beloj Crkvi osnovan je 1877. godine. Priča o njegovom nastanku vrlo je zanimljiva objašnjava direktor ove kulturne ustanove, dodavši da su povod da i Bela Crkva dobije jednu ovakvu ustanovu bili upravo fosilni ostaci mamutovih kostiju pronađeni na ovim prostorima.

Vokoun ističe da se, nakon same godine osnivanja, muzej postepeno razvijao. Najpre se nalazio u zgradi Magistrata, današnje opštine, da bi 1954. godine bio premešten u zgradu u kojoj se i danas nalazi.

Stalna postavka koncipirana je kao jedinstveno putovanje kroz istoriju Bele Crkve i njene okoline, od Neolita do II Svetskog rata. Za sve ljubitelje umetnosti, ali i radoznale posetioce koji bi želeli da vide ovakva kulturna blaga muzej je otvoren svakog radnog dana od 8 do 15 sati.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena