Yunet
 

Društvo

Sećanja: osam godina od majskih poplava

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 14. maj 2022. • 15:16 •

Sećanja: osam godina od majskih poplava

Na mitrovačkom keju, „Šetalištu Slavka Dubljevića“, obeleženo je osam godina od velikih poplava 2014. godine. Prisutni građani i predstavinici lokalne samouprave prisetili su se tih, za Mitrovacu teških i napetih dana, agonije koja je mučila sve Mitrovčane.

Tih majskih dana 2014. godine prisetio se i predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović, koji je rekao da se tada, kao student, vratio u svoj grad da pomogne u njegovoj odbrani od nabujale reke. Kako je istakao, u ljudima je video i strah i brigu kao i neizvesnost, ali preovladala je hrabrost, patriotizam i ljubav prema svom gradu. Pavlović je dodao da je dan kada se prisećamo majskih poplava pravi trenutak da razmislimo kako da u uslovima mira iskoristimo hrabrost, solidarnost i slogu, kao narod poznat po tome da mu sloga ispliva na površinu kada su teška vremena. Pavlović je pozvao sve sugrađane da budu složni u zaštiti životne sredine, da uradimo sve što je do nas da priroda bude što čistija i lepša, jer već smo imali priliku da vidimo kako je kad naljutimo prirodu.

Kako je rekla Tatjana Jovančević, sekretar Crvenog krsta Sremska Mitrovica, kao u svim kriznim situacijama, tako je i pre osam godina Crveni krst realizovao svoju misiju – misiju ublažavanja ljudske patnje, patnje onih koji su morali da budu evakuisani iz svojih domova. Crveni krst je organizovao prihvatne centre, vršio distribuciju potrebne hrane, vode i odeće, dok su volonteri učestvovali u odbrani grada duž keja, postavljajući džakove sa peskom.

Podsećanja radi, zbog velike količine padavina, vodostaj reke Save dostigao je, do tada nezabeleženih, 863 cm. U trenutku obeležavanja osam godina od istorijskog maksimuma, vodostaj reke Save danas iznosi 217 cm, po podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena