Yunet
 

Poljoprivreda

Javni pozivi poljoprivrednicima

Gradska M Televizija • Redakcija Gradska M • 7. februar 2024. • 19:30 •

Javni pozivi poljoprivrednicima

U toku je više javnih poziva poljoprivrednicima za subvencije kod više ministarstava. Zaposleni u Agenciji za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Poljoprivrednoj stručnoj službi na raspoalaganju su da pomognu svim zainteresovanim da konkurišu, saopšteno na konferenciji za medije u Gradskoj kući.

U toku je prijavljivanje za davanja po hektaru. Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji od 18.000 dinara raspisan je početkom februara, i trajaće do 1. marta 2024. godine. Pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun, a subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

Marina Maksimović iz Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica podsetila da je neophodno da pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja, poljoprivrednik izvrši obnovu registracije za tekuću godinu u eRPG. „Za sve korake koje imaju što se tiče podnošenja zahteva za subvencije, obnove gazdinstva kao i sve ostale poljoprivrednici mogu slobodno da dođu i u prostorije Agencije za ruralni razvoj s obzirom da su Poljoprivredna stručna služba i Agencija na istom zadatku i u cilju toga da bi izbegli trenutno gužve koje se stvaraju,” rekla je Maksimović i dodala da se podsticaji ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara. Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu ePodsticaji.

Podsetili su da zinteresovani građani mogu da se prijavljuju na konkurs za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Rok za prijavljivanje je do utroška budžetskih sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2024. godine, pravo učešća imaju punoletni, državljani Srbije, pojedinci, samohrani roditelji i parovi, mlađi od 45 godina. Podnosilac prijave samostalno pronalazi kuću sa okućnicom i obraća se lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se kuća nalazi, u saradnji sa kojom završava neophodnu proceduru. I ovoga puta maksimalna suma koja će se odobravati po prijavi je 1,2 miliona dinara.

Kako je rekao Milan Milić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Sremska Mitrovica: „Poljoprivrednici mogu da traže povrat akcize na gorivo. Povraćaj je moguće ostvariti u iznosu od 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru prijavljene površine Postoji i ograničenje u pogledu površine zemljišta koje se obrađuje, a gledaće se koliko je goriva potrebno za obradu zasejanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara. Da bi podneli zahtev za povrat akcize, poljoprivrednici će morati da poseduju i fiskalne račune na kojima će, kada je reč o poljoprivrednicima koji su fizička lica, stajati i broj poljoprivrednog gazdinstva i JMBG nosioca gazdinstva.”

Fiskalni račun, dodaje on, mora da sadrži podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte i biogoriva. Zahtev se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za agrarna plaćanja, izborom i popunjavanjem odgovarajućeg elektronskog obrasca zahteva, u onlajn formi, neposredno u okviru softverskog rešenja e-agrar.

U elektronski obrazac zahteva unose se datumi i količine kupljenog goriva, kao i brojevi fiskalnih računa koji se odnose na konkretnu kupovinu. Unosi se, takođe, i naziv katastarske opštine, broj i površina katastarske parcele zasađene pod odgovarajućom biljnom kulturom za koju je izvršena nabavka derivata nafte i biogoriva za poljoprivrednu proizvodnju i ostalo.

Info: Sirmiuminfo

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena