Yunet
 

Društvo

Vučić: Mladima 5.000 dinara pred novu godinu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 8. oktobar 2022. • 11:34 •

Vučić: Mladima 5.000 dinara pred novu godinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas će mladima pred novou godinu biti isplaćena jednokratna novčana pomoć od 5 000 dinara.

On je u obraćanju građanima rekao da će se to isplatiit po istoj proceduri kao i dva puta do sada, a da će iznositi ukupno 45 miliona evra.
Rekao je da to neće biti preveliko optererćenje i da Srbija to može fiskalno da izdrži, a to ce biti poklon mladima od 16 do 29 godina pred Novu godinu.
Ponovio je da od 1. novembra sledi povecanje penzija za 9 posto, sto ce stići pocetkom decembra, a onda 12,1 posto od 1. januara. Ukupno povećanje biće između 20,2 i 20, 8 odsto zaključno sa januarom.
To ce iznositi značajno vise od godisnje inflacije, tako da ce penzije manje zaostajati za platama, i prosečna penzija iznosiće 38 000 dinara ili 322 evra, računajuci i poljoprivredne penzije.
Podsetio je da su 2012. bile 23 000 ili 203 evra i da su za 60 posto povećane u evrima.
Plate u javnom sektoru rašće 12,5, a za vojna lica 20, 5 odsto.
Minimalna zarada biće 40 020 dinara ili 340 evra, a bila je nešto iznad 15 000 dinara 2010. godine pri čemu, kako je dodao, dinar nije menjao vrednost uopšte.
Istakao je da je Srbija napredovala uprkos svim problemima sa kojima se suočavala od migracija, poplava, kovida do rata u Ukrajini.

Od 1. novembra povećanje penzija od 9 odsto,od 1. januara 12,1 odsto što je ukupno između 20,2 i 20,8 odsto

I kada bude povećanje cene struje,biće u malim okvirima
 

I kada bude povećanja cene električne energije, to će biti u razumnim i malim okvirima, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da to znači da će Srbija biti i dalje zemlja sa najnižom cenom električne energije.
Vučić je tokom obraćanja javnosti kazao da je trenutno cena električne energije u Srbiji za domaćinstva 8,6 centi po kilovat satu, dok je u BiH 8,7, u Albaniji 9,7, Crnoj Gori 10,5, Hrvatskoj 14,8, a u Rimu 54,5.
Kada je reč o proizvodnji struje, predsednik kaže da je hidro veoma dobar i dodaje da svi rade sem Vrle jer se remontuje.
"Za nas je važno da TETO Novi Sad radi, ne uvozimo električnu energiju, čak štedimo ulaganja kroz manju potrošnju uglja jer na deponijama imamo više od 700.000 tona uglja", kazao je.
Navodi da je to nedovoljno, odnosno sedam dana potrošnje tokom zimskih meseci ali, dodaje, da se ugalj kopa svaki dan i da će biti potrebno da se doda 20.000 tona, što znači da imamo za nešto više od mesec dana rezervi uglja.
"Kada uključimo TETO Novi Sad, a jutros smo tek uljučili TETO Zrenjanin i još se ne vidi sa svojom strujom, kada uključimo TETO Novi Sad mi povećavamo instalisanu snagu i broj gigavat sati, time štedimo ugalj i time pokazujemo da možemo da usporimo rad i da manje opterećujemo TENT A i TENT B", pojasnio je.
Navodi i da postoji problem i zbog rasta privrede i ako bi se Zi Ðin prikopčao u novembru i decembru na nove trafostanice jer bi to bilo još 1,6 gigavat potrošnje i to bi bilo dodatno opterećenje.
"Ne bismo mogli da nadoknadimo pa ćemo razgovarati sa kineskim partnerima da to pomerimo za mesec i po dana, a najveća je potrošnja električne energije je 18. decembar, dan uoči Svetog Nikole, tada je uvek najveća potrošnja", kazao je.

Za godinu dana završićemo pet autoputeva

Predsednik Srbije Aleksandr Vučić istakao je danas da će u narednih godinu dana biti završeno pet autoputeva ili brzih saobraćajnica, dodajući da smo uspeli da ne odustanemo ni od jedne investicije i pored krize koja nas zadesila, jer znamo da je to uslov za naš rast.
Vučić je, u obraćanju gradanima, kazao da će autoput do Kruševca biti završen do kraja godine, i da bi deonica trebalo da bude otvorena 30. decembra.
„Svi Kruševljani treba da znaju da će od nove godine imati autoput od Kruševca do Beograda i da će im do Beograda trebati samo sat i deset minuta“; objasnio je on.
Vučić je kazao da će se nastaviti rad na Moravskom koridoru.
Istakao je da će deonica Surčin-Novi Beograd biti završena do sredine februara što će omogućiti mnogo lakši izlazak na „Miloš Veliki“.
Verujemo da ćemo do kraja marta završiti celu obilaznicu oko Beograda, do sektora C, odnosno Bubanj Potoka. To će predstavljati ogromno rasterećenje za građane Beograda, ali i sve putnike koji idu sa severa na jug. Zatim idemo na ugovaranje sektor C, odnosno spajanje sa Pančevom i velikim mostom“, preneo je on.
Vučić je najavio da će do kraja iduće godine biti završena i brza saobraćajnica prema Valjevu, a do septembra autoput Ruma-Šabac.
" Za 11 meseci nema više proslaka kroz gužve u Jarku, Hrtkovcima, Platičevu. Imaćemo autoput do Šapca, pa će se stizati od Beograda do Šapca za 45 minuta”, rekao je on.
Vučić je kazao da će biti nastavljeno ulaganje u železnicu.
“Već su krenuli radovi na pruzi Niš-Brestovac, kao i pruzi Niš-Dimitrovgrad. Radimo brzu prugu Beograd-Niš, rastu troškovi ali imamo veliku podrška EU za te radove i hvala im“, objasnio je on.
Vučić je kazao da država razmišlja da se spoji sa Vrbnicom prema Crnoj Gori, jer je pruga u užasnom stanju u delu prijepoljske i pribojske opštine.
“Do kraja 2025. imaćemo potpuno završenu prugu kroz Sribju prema Mađarskoj. Do sada smo uspeli da ne odustanemo ni od jedne investicije i pored krize koja nas je zadesila, jer znamo da je to uslov našeg rasta“, kazao je on.

Vučić o preregistraciji tablica na KiM:Ništa ne očekujem


Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom izjave šefa Kancelarije EU u Prištini Tomaša Sunioga da bi trebalo produžiti rok za preregistraciju automobila sa srpskih na RKS tablice, da se nada da će Priština to uraditi, ali i da ništa ne očekuje povodom toga.
Suniog je istakao da misli da je pogrešna odluka vlade privremenih prištinskih institucija da srpske tablice treba da se promene u RKS u roku od dva meseca.
"Nadam se, a ne očekujem ništa", rekao je Vučić. odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Sunioga.
Na pitanje novinara da li je Pragu razgovarao sa Olafom Šolcem i Emanuelom Makronom o njihovom predlogu za KiM i šta su mu rekli, Vučić je rekao:
"Da, razgovarao sam sa Šolcem i Makronom o KiM i to je sve što mogu da vam kažem. Na sve ostalo sam već rekao u svom uvodnom izlaganju", istakao je Vučić.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena