Yunet
 

Društvo

Vučević prisustvovao otvaranju Seminara mladih - ”Build Yourself”

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 9. oktobar 2022. • 12:11 •

Vučević prisustvovao otvaranju Seminara mladih - ”Build Yourself”

Gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević prisustvovao je ovogodišnjem otvaranju Seminara mladih - ”Build Yourself” u MTS dvorani koji ima dugogodišnju tradiciju i visoku reputaciju među učesnicima.

U toku jednog dana, taj seminar, koji je edukativno-motivacionog karaktera, okuplja više od 1400 mladih, koji slušaju predavanja eminentnih govornika iz sveta biznisa, kulture i sporta.
Ove godine seminar se održava pod sloganom - “Izgradi sebe i ostani u Srbiji. Srbija je svet!” i posvećena je mladima koji planiraju da život nakon studija nastave u Srbiji, kao i onima koji nakon studija u inostranstvu žele da se vrate u svoju domovinu.
-Smatram da je prirodno živeti sa svojom porodicom, među svojim prijateljima i razgovarati primarno na maternjem jeziku, kao i to da se radom, učenjem i znanjem treba  boriti da naša zajednička kuća, Srbija, bude država u kojoj želimo da živimo.
Treba da  prestane banalizovanje pretpostavnike da je uvek i svuda, negde drugde, bolje nego kod nas, ne potcnjenjujući druge države, ali i ne ulazeći u neku utopijsku sliku da smo mi idealni i najbolji.
Srbija ima komparativne prednosti u pozitivnom smislu, u odnosu na neke druge države i posebno u poslednjih nekoliko godina kad se sve u svetu dodatno zakompplikovalo, kada su se promenile okolnosti na globalnom nivou, kada se prioriteti menjaju, mislim da Srbija dobija novu vrednost i značenje.
Odluka da li će neko da ostane u u svojoj državi ili će da živi u nekoj drugoj jeste individualna i niko ne treba da se ljuti na bilo koga ko želi da donese jednu od te dve odluke
To nije nešto što se dešava samo u Srbiji, već u celom svetu.
Ne možete uvek sve sprečiti, ili ih ubediti da ostanu, ali hajde da barem nosimo odgovornost prema zajednici, da ne pričamo samo o individualnim pravima.
Setimo se da  postoje i kolektivna prava, prava zajednice, porodice, naroda, države.
Nismo mi neki skup pojedinaca koji se spontano okupio ovde igrom slučaja, pa ako nam baš sve ne odgovara, kupimo kofere i odosmo negde dalje.
Kako će biti u našoj državi, to zavisi od nas.Smatram da Srbija i dalje treba da radi na demokratizaciji društva, da razvija prava i slobode, da usavršava te procese koji su, realno, večni.
Ali bilo bi odlično i da se svi mi naučimo elementarnoj pristojnosti da svoju državu volimo, da je ne blatimo.
Možemo da je kritikujemo, možemo da očekujemo da bude bolja i ona mora biti bolja, ali nemojte stalno sve najgore da govorite o svojoj državi i da mislite da ne može da bude gora.
Probleme ne treba gurati pod tepih, zavaravati se da je kod nas sve idealno. Ali nije ni u svetu sve idalno.
Ja zaista verujem da sunce našeg neba mnogo toplije greje nego negde drugde i uvek biram da sam građanin prvog reda, a ne građanin drugog reda.
Nije sve u platama, one jesu bitne, ali postoji i emotivni odnos prema porodici, svom kraju, gradu, zavičaju, prema svojoj zastavi, čitav jedan niz emocija i emotivni naboj koji definiše tu priču.
Čuveni Mihajlo Pupin je rekao da kada umre ljubav prema otadžbini, tada i država umire.
Nema opstanka jedne zemlje bez kompilacije emotivnog i racionalnog odnosa pojednica prema njoj -rekao je Miloš Vučević.
Nakon svečanog otvaranja,  slede celodnevne panel diskusije „Šansa i izazovi mladih za uspešnu karijeru u Srbiji - Javni sektor sadašnjosti i budućnosti“,„Zbog čega je privatni sektor sve privlačniji mladima u Srbiji? - Mitovi i istine o radu u privatnom sektoru - trendovi na tršištu rada u godinama pred nama“, a potom i obraćanje motivacioniog govornika Darka Mirkovića.

Foto:FB(MilošVučević)

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena